BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai kézben a Borsodchem

A magyar izocianát-gyártó BorsodChem Zrt. bejelentette, hogy egy tegnap esti megállapodás alapján a cégben stratégiai befektető Wanhua Industrial Group (Wanhua) a mai nappal teljes irányítást szerzett a BorsodChem felett, miután érvényesítette a BorsodChem pénzügyi átstrukturálása során 2010 júniusában megszerzett vételi opciós jogát. A teljes tranzakcióra a kínai társaság 1,23 milliárd eurót fordított.

A mai bejelentés szerint a Wanhua megvásárolta a vállalat korábbi többségi tulajdonosai, a Permira Alapok (Permira) és a Vienna Capital Partners (VCP) birtokában lévő valamennyi BorsodChem-részvényt, így a Borsodchem 96 százalékos tulajdonosa lett.

A budapesti sajtótájékoztatón elhangzott: a Wanhua által végrehajtott felvásárlás lehetővé teszi a BorsodChem további növekedését és biztosítja a munkahelyek megőrzését a társaságnál. A múlt évben végrehajtott átstrukturálás részeként, a Wanhua 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) új forrást bocsátott a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat jelenleg az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére használ fel. A további beruházások értékét és területeit az akvizíció lezárása után viszgálják meg.

A BorsodChem Wanhua Csoportba történő integrációjával – melynek során a két regionális vállalat egyetlen globális társasággá alakul át – létrejön a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártója. „Meggyőződésem, hogy az iparági know-how megosztására és a természetes szinergiák kiaknázására épülő partnerségünk előnyös lesz” – mondta Jason Ding, a Wanhua Industrial Group elnöke. Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy a teljes, 96 százaléknyi tulajdonosi hányad megszerzésére 1,23 milliárd eurót fordítottak, azonban a mostani ügylet pontos értékét nem kívánta közölni. A maradék 4 százaléknyi tulajdoni hányad a BorsodChem hitelezőié maradt.

A Wanhua Csoporton belül a BorsodChem feladata lesz majd a Wanhua európai üzleti tevékenységének ellátása. A kínai társaság célja, hogy a BorsodChem termelését tovább bővítse és a vállalatot Európa legversenyképesebb izocianát-gyártójává alakítsuk – tette hozzá Jason Ding.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy a cég 2008-tól problémákkal küzdött, a helyzetet a Wanhua 2010-ben normalizálta, amikor kisebbségi – 38 százalékos – részesedést szerzett a társaságban, és a növekedést beindította fejlesztéseivel. „Azzal, hogy a Wanhua élt opciós jogával, és a tulajdonosváltás lezárult tegnap este, a BorsodChem még nagyobb szerepez juthat a piacon. A lépéssel a társaság a Wanhua család tagja lett” – tette hozzá. Az ügylettel a cég vezetője szerint a BorsodChem hozzáférést nyer az ázsiai piacokhoz.

A részvényeket eddig birtokló Permira Alapok, valamint a Vienna Capital Partners (VCP) közül az utóbbi továbbra is partnerként támogatja a Wanhuát. Heinrich Pecina, a VCP vezető partnere úgy fogalmazott: a tranzakció utat nyit a kínai vállalatok további befektetései előtt a régióban

 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.