BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi történik a Tisza-tónál?

Akár 16 milliárd forint is juthat a Tisza-tó és térsége fejlesztésére 2013-ig - derült ki azon a kétnapos konferencián, melyet csütörtökön és pénteken Tiszafüreden a tó és környezete fejlesztési lehetőségeiről.

A sajtó számára a konferencia első napján tartottak tájékoztatót, amelyen Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára jelentette be, hogy a Tisza-tó fejlesztési programja már része az Új Széchenyi Tervnek (ÚSZT).  A fejlesztési program az államtitkár véleménye szerint az első olyan programja a megújuló fejlesztéspolitikának, amely a kormány elvárásait foglalta bele a programtervbe. A cél az volt, hogy a források kihelyezése ne egyéni ötleteken alapuljon, és olyan fejlesztésekre jusson csak pénz, amelyek „összetett tervezési és értékelési rendszeren alapulnak” - mondta az államtitkár.

A Heves megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a területfejlesztési program 2011-től 2013-ig terjedő időszakra konkrét intézkedéseket tartalmaz 15,8 milliárd forintos tervezett összköltséggel. Szabó Róbert szerint a fejlesztési elképzelés célja, hogy az ökológiai egyensúly megtartásával természetközeli turizmus központként ismert, kiemelt üdülőkörzetként működő térség legyen a Tisza-tavi régió.

A kétnapos konferencián értékelik a tározótó és környéke jelentőségét gazdasági, infrastrukturális, vízgazdálkodási, természet- és környezetvédelmi, valamint turisztikai szempontok alapján.

Kiemelkedő helyet kap az előadások között az üdülőfejlesztési program, valamint a pályázatok rendszerének megismertetése is. Szó lesz a térség közlekedési kapcsolatairól, és a lehetséges fejlesztésekről. Többek között előadás hangzik el a záró napon a turistafogadás feltételeinek fejlesztéséről a Tisza-tavi régióban.

A Tisza-tavi Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Programját legutóbbi ülésén fogadta el a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (TFT). A program harmonizál azokkal a korábban készült országos és térségi tervekkel, amelyek a Tisza-tó térségét részben vagy egészben érintik. Ugyanakkor elvárás volt, hogy a Tisza-tavi Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Programja igazodjon az Új Széchenyi Tervhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.