BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államosítanák a fukusimai erőmű üzemeltetőjét

Sajtóértesülések szerint az állam saját kézbe venné a Japánt ért földrengés és cunami következtében megsérült fukusimai erőmű üzemeltetőjét, a Tokyo Electric Powert (Tepco). A katasztrófa után a vállalat részvényei 18 százalékot estek a tokiói kereskedésen. A részvényesek szabadulnak a Tepco-papíroktól.

A Tepco energiavállalat jövőjét az elmúlt napokban tapasztalt balesetek igencsak megkérdőjelezték. Az, hogy a japán állam esetlegesen állami kézbe venné a céget, a Reuters tudósított a kabinethez közel álló forrásokra hivatkozva.

Ennek részleteit azonban nem közölték. A Reuters megkeresésére a kabinet szóvivője cáfolta az értesülést, szerinte egyelőre nincs tervben a Tepco államosítása. A szóvivő szerint most az elsődleges cél, hogy elkerüljék a nukleáris katasztrófát, amely tovább ronthat az ország állapotán.

Azt ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány néhány tagja javaslatot tett arra, hogy az állam vásároljon részesedést a Tepco-ban, ezzel is beszállva a károk helyreállításának költségeibe. Néhány japán bank már azt is jelezte, hogy készek kedvezőbb hiteleket nyújtani a vállalatnak.

Az elemzők azonban abban biztosak, hogy a befektetők már napok óta szabadulnak a vállalat részvényeitől, a drámaian lecsökkent tőke a vállalat működését veszélyezteti. Csütörtökön a drámai eladási hullám miatt fel kellett függeszteni a Tepco részvények kereskedését. A vállalatnak összesen 1 352 876 531 részvénye van, amely 821 841 tulajdonos kezében összpontosul.

Egy nappal a felfüggesztés előtt ugyanis a vállalat részvényei három évtizedes mélységbe zuhantak.

A Tepco csaknem negyvenezer főt foglalkoztat. Árbevétele tavaly meghaladta az 5308 milliárd jent. A most megsérült daicsi erőmű a vállalat legrégebbi üzeme, amelyet 1970-ben indítottak be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.