BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomstop: Hamarosan emelkedhet az áram ára

A német szövetségi kormány atompolitikája terén történt irányváltás energiaszakértők szerint a villanyáram drágulását idézheti elő.

Ha Németországban az áram alaptermelését a jövőben csak kőszénből és barnaszénből fedeznék, ez a villanyáram árának kilowattonként akár 3 centes drágulását idézné elő, a jelenlegi 23-ról 26-ra. Ezt a véleményét hangoztatta Manuel Frondel, a Rheinisch-Westfaelisches Institut für Wirtschaftsforschung (RW) energiaszakértője az AFP-nek.

Frondel egyben arra is figyelmeztetett, hogy Németországot az atomerőművek idő előtti leállítása miatt az a veszély is fenyegeti, hogy nem teljesül 2020-ig a klímacél, miszerint 40 százalékkal csökkentenék a széndioxid kibocsátást 2020-ig.

Ugyanakkor Thomas Straubhasar, a hamburgi világgazdasági intézet (HWW) igazgatója megjegyezte, hogy a globálisan növekvő energia igény miatt az áram ára egyébként is emelkedne. Minél gyorsabban száll ki most Németország az atomenergiából, annál erősebben szembesül a lakosság az energiaárak emelkedésével. 

Angela Merkel német kancellár kedden bejelentette, hogy Németország három hónapra lekapcsolja az energetikai hálózatról az 1980 vége előtt üzembe helyezett hét atomreaktorát. Oroszország is átgondolja atomenergia politikáját. "Kötelezettséget vállalunk minden atomerőmű biztonsági felülvizsgálatára" - mondta a kancellár a sajtónak, miután találkozott az atomerőművekkel rendelkező tartományok miniszterelnökeivel. A felülvizsgálat egyik következménye, hogy "az 1980 vége előtt üzembe állított reaktorokat leállítják a moratórium idejére" - tette hozzá.

A hét érintett reaktorból egy Schleswig-Holsteinben, egy Alsó-Szászországban, kettő Hessen tartományban, kettő Baden-Württenbergben, egy pedig Bajorországban található. Leállításuk négy nagy, atomerőműveket is üzemeltető energetikai céget érint: a Vattenfall nevű svéd csoport egyik leányvállalatát, az EON és az RWE német magántársaságokat, valamint az EnBW állami regionális szolgáltatót.

A német kormány tavaly döntött úgy, hogy az ország összesen 17 nukleáris reaktorának a működési idejét átlag 12 évvel meghosszabbítja, felülírva ezzel a megelőző kabinet döntését, amelynek értelmében 2021-ig bezárták volna valamennyit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.