BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai atomerőműveket is elsodorhatja a japán földrengés

Még az idén sor kerülhet az európai atomerőművek stressztesztjeire, amelyek során azok földrengéssel, árvízzel vagy terrortámadásokkal szembeni ellenálló képességét vizsgálják majd. Az európai atomerőművek többsége jelenleg nem bírna el egy akkora földrengést, mint amilyen Japánban volt – igaz, ettől az eddigi tapasztalatok alapján nem kell tartani.

Még az idén el kellene végezni az európai atomerőművek stressztesztjeit, amelyek során azok földrengéssel, árvízzel és terrortámadásokkal szembeni ellenálló képességét vizsgálják – mondta tegnap Brüsszelben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülésén.

Begyűrűzött az árampánik!

Az EU a tagállamokkal rövidesen összeállít egy közös dokumentumot, amelyben rögzítik a vizsgálati módszereket. Atomenergia terén az unió nagyon megosztott: míg több tagállam a kilépést fontolgatja, addig a jelenleg „atommentes” lengyelek és olaszok épp a beszálláson gondolkodnak. Az EU 143 atomerőművének a többsége nincs felkészülve egy olyan erősségű földrengésre, mint amilyen Japánt sújtotta.

A földrengésről mindent egy helyen itt olvashat!

A japán események miatt a németországi atomerőművi élettartam-hosszabbítások felfüggesztésére pánikszerűen megugrott az ottani árampiaci kötések száma, és felszöktek az árak is. Mindez begyűrűzött a magyar piacra is. Bár a német piac lassan megnyugszik, Magyarország az események kárvallottja lehet, mert a szállítások átrendeződésével csökkenhet áramtranzitszerepünk.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

A hazai piacot azonban jobban foglalkoztatja, hogy semmit sem tudni az állítólag hamarosan életbe lépő hőtermelés-támogatásról.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.