BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ellenőrizetlen sugárlöketektől tartanak Fukusimában

Fennáll a veszélye annak, hogy a megsérült atomerőmű váratlanul hőt és sugárzást lök ki magából, aláaknázva a reaktorok hűtésére és a radioaktív csapadék megfékezésére irányuló erőfeszítéseket.

A korlátozott, ellenőrizhetetlen láncreakciók lehetőségéről a Nemzetközi Atomerő Ügynökség (IAEA) beszélt tegnap, a japán kabinet megerősítette, hogy a hirtelen sugárzás lehetősége fennáll. Ám az IAEA hangsúlyozta, hogy a nukleáris reaktorok nem fognak felrobbanni."

A Bloomberg hírügynökség emlékeztet arra, hogy 1999-ben egy másik japán gyárban három munkás magas sugárzást kapott egy hasonló nukleáris reakció révén, s közülük ketten hét hónapon belül meghaltak. A fukusimai erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) elvetette annak lehetőségét, hogy újabb nukleáris reakciók veszélye fenyegetne. A cég szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: a reaktorok leálltak, ezért nehezen elképzelhető, hogy újabb nukleáris reakció indul be.

A tegnapi mérések szerint Fukusima körzetében a tengervíz radioaktivitása a megengedett több mint négyezerszerese. Két nap alatt csaknem kétszeresére emelkedett a tengervízben található sugárzó izotópok mennyisége, a területen betiltották a halászatot, ugyanakkor a japán atombiztonsági ügynökség szerint nincs komoly vészhelyzet, mivel az óceán gyorsan eloszlatja a szennyezést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.