BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emberölés miatt állhat bíróság elé az Airbus

Az Airbusnak emberölés miatt kell bíróság elé állnia a 2009-es riói baleset miatt, amelynek során 228 utas vesztette életét.

Az Airbus utasszállító gépe 2009-ben zuhant le Rio de Janeiro közelében, a vizsgálatok szerint a katasztrófához hozzájárult, hogy a repülőgépen használt sebességmérők nem működtek megfelelően. Feltételezhető, hogy sem az Airbus, sem a járatot üzemeltető Air France nem reagált időben a meghibásodásokkal kapcsolatos jelentésekre.

Az Airbusnak és az Air France-nak ezért most meg kell jelennie a bíróság előtt, ahol vélhetően emberülés miatt indul eljárás ellenük. A repülőgépgyártó megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy egyelőre nem rendelkeznek pontos információkról az eljárás részleteiről. Az elhunyt utasok családjait képviselő ügyvéd elégedett a fejleményekkel, az AFP-nek nyilatkozva Nelson Marinho leszögezte: tisztában vannak azzal, hogy a repülőgépek karbantartása nem volt megfelelő.

Az eljárást azonban csak akkor tudják majd folytatni, ha megtalálják az óceánba zuhant repülő fekete dobozát. A baleset előzményeit tároló berendezést eddig három alkalommal próbálták meg kiemelni az óceánból, sikertelenül. A baleset súlyosságát jelzi, hogy a repülőgépnek eddig mindössze 3 százalékát és csak 50 holttestet találtak meg.

A mentési munklatok során eddig a gép roncsainak mindössze 3 százalékát és az utasok közül ötvennek a holtttestét találták meg. "Nagyon elégedettek vagyunk e döntéssel, mert az Airbus majd gondosabb lesz ezzel a repülőgéppel" - hangoztatta Nelson Marinho, az áldozatok családját képviselő szövetség elnöke az AFP-nek Rio de Janeiróban nyilatkozva. "Azt is tudjuk, hogy a gépek karbantartása hiányos volt" - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.