BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Exodus - Már a kínai munkaerő sem elég olcsó

A Foxconn tajvani információs technológiai óriás arra készül, hogy Dél-Kínában lévő gyárait gépipari bázissá alakítja át és ezzel egyidejűleg mintegy 200 ezer munkahelyet telepít át.

"Az a hosszú távú tervünk, hogy továbbra is végzünk feldolgozóipari tevékenységet Sencsenben, de az ottani üzemeinket gépipari bázissá és kutatási és fejlesztési központtá alakítjuk át" - közölte Louis Woo, a Foxconn szóvivője.

A terv megvalósítása több évet vesz igénybe, és ennek folytán a Foxconn sencseni munkaerő-állománya 300 ezer főre csökken, egyben megváltozik az összetétele, mert több mérnököt, tervezetőt és kutatót vesznek fel. A Foxconn jelenleg egymillió munkavállalót foglalkoztat Kínában, ennek felét Sencsenben. A következő években kereken 200 ezer munkahelyet Kína középső részébe telepítenek át, ahol a bérek lényegesen alacsonyabbak.

Az AFP tudósítása megjegyzi: a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójának lépése illik a Kínában általánosan tapasztalt trendbe, miszerint az alsó szintű gyártási tevékenységet végző gyárakat a partmenti területekről az olcsóbb, belső területekre telepítik át. A Foxconn korábban közölte, hogy mintegy 400 ezer fővel bővíti munkaerő-állományát azért, hogy a maximumon tarthassa termelési kapacitását, ugyanakkor pedig csökkentse a túlórák számát.

A kínai média beszámolói szerint tavaly tizenhárom Sencsenben dolgozó Foxconn alkalmazott követetett el öngyilkosságot, vélhetően a rossz munkakörülmények miatt.

Az elmúlt időszakban több béremelést hajtottak végre Kínában, a gyári dolgozók pedig – szokatlan módon – sztrájkokat szerveztek többek között a Honda kínai üzemében, megfékezve ezzel a termelést. Ugyan a bérek már a kilencvenes években is erősen emelkedtek Kínában, de ezt a termelékenység is követte, így ennek negatív hatása részben kompenzálódott, a bázis pedig nagyon alacsony volt. Azonban ha a következő öt évben évi 19 százalékkal emelkednek a fizetések, akkor a BCG becslése szerint 623 dollár lesz az átlagos havi fizetés Kínában, ez pedig az egész gazdaságon végighullámzik majd.

Kínából esetleg Vietnámba telepedhetnek azok a nyugati cégek, amelyek sokallják a bérköltségeket, ahol az átlagos fizetések 31 százalékkal alacsonyabbak. Viszont az ottani gyárak termelékenysége jóval alacsonyabb, így a költség különbség máris csak 14 százalék.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.