BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forradalomtól tartanak Kínában is: elérhetetlen a Gmail

A Google a kínai hatóságokat okolja a Gmail levelezőrendszerének helyi meghibásodásai miatt: az internetóriás szerint a kínai kormány szigorúbb cenzúrája meggátolja a Google-t abban, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő internetes piacán terjeszkedjen. A Gmail-t már hetek óta nem lehet használni a távol-keleti országban.

A Gmail rendszere már hetek óta csak szórványosan működik Kínában, miután a kormány megszigorította cenzúrát célzó intézkedéseit egy névtelen, forradalomra szító telefonhívásra hivatkozva. A Gmail felhasználók jelezték a vállalat felé, hogy be tudnak ugyan jelentkezni postafiókjukba, de az alkalmazásokat már nem tudják használni.

A Google belső ellenőrzést végzett, s arra következtetésre jutott, hogy nem az ő rendszerükkel van probléma, hanem a kínai kormány blokkolja a működést.

A Google és a kínai kormány közti konfliktus tavaly januárban kezdődött, mikor a vállalat kijelentette, hogy nem hajlandó továbbra is elfogadni a kormány keresőmotorokat érintő szűrését. A Google ugyanakkor korábban cáfolta azt, hogy a találatokat a helyi jogszabályok miatt szelektálva kapják meg a felhasználók.

A kínai külügyminisztérium nem kommentálta a vádakat. Kínában van az egyik legszigorúbb internetcenzúra, a Youtube, a Facebook és Twitter komoly állami ellenőrzés alatt áll. Ezt a közel-keleti és afrikai zavargás miatt. A kormány egy hasonló - egy elektronikus üzenetre szerveződött - felkeléstől, az úgynevezett jázmin forradalomtól tart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.