BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima - Háromezerszeres sugárzás, már a tengervízben

Mint arról beszámoltunk, a reaktort üzemeltető Tokyo Electric Power Company (Tepco) elnökét két hete nem látták, gyakorlatilag a katasztrófa kezdetekor eltűnt, most azonban a cég közölte: az elnököt magas vérnyomás miatt kórházban kezelik.

Maszataka Simizu utoljára március 11-én, a japán földrengést és cunamit követő sajtótájékoztatón szerepelt a nyilvánosság előtt, azóta gyakorlatilag semmit sem tudni róla, a lapok beszámolói szerint lakásában sem járt. Miután egyre több híradás jelent meg arról, hogy a nukleáris vészhelyzetet okozó erőmű üzemeltetőjének vezetője "bújócskázik", ma megszólalt a Tepco, közölve, hogy Simizut kórházban kezelik.

A japán politikai elit és a média felháborodással fogadta az elnök eltűnését, a fukusimai létesítmény balesete gyakorlatilag lehetetlenné tette a Japánra jellemző, láthatatlan válságkezelést.

Eközben a szakemberek tovább küzdenek a sérült reaktor stabilizálásán, a friss mérések szerint a fukusimai teleptől 270 méterre a tengervíz a megengedettnél 3 335-ször több radioaktív jód izotópot tartalmaz. Ez az eddigi legmagasabb érték, a japán atombiztonsági ügynökség pedig az AP jelentése szerint közölte: mindent elkövetnek a szivárgás lokalizálásáért és megállításáért. Korábban már elismerték, hogy a hűtéshez használt víz egy része a tengerbe szivárgott, de egyelőre nem tudni, hogy a reaktor melyik része a bűnös

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.