BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismeri Magyarországot? Akkor arathat az ingatlanpiacon

Az ingatlanbefektetések forgalma a régióban 1,2 milliárd eurót tett ki 2011 első két hónapjában a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb adatai szerint.

Ebbe az összegbe beleszámít az Österreichische Volksbanken AG tulajdonában álló Europolis megvásárlása, az egyik legnagyobb osztrák ingatlancég, az CA Immobilien AG által. Az ügyletet még 2010 nyarán jelentették be, de hivatalos lezárása 2011 januárjában történt.
 
A jelentős felvásárlás januárban tovább emelte a befektetők érdeklődését a régió iránt, egyre több piacon javul a likviditás is. Jelentős időszak telt el a gyakorlatilag mozdulatlan piacon a globális világgazdasági válság bekövetkeztével, ám a tranzakciós aktivitás jelei már mutatkoznak Közép-Európán kívül. Dél-Kelet-Európában már 2010 végén megélénkültek a befektetők, és ez a trend folytatódik 2011-ben is: Horvátországba, Bulgáriába és Romániába visszatértek az intézményi befektetők – legutolsó példa egy bevásárló-park megvásárlása volt a bolgár Plovdivban az Europa Capital részéről.
 
Más piacokra tekintve Lengyelország maradt a befektetők kulcspiaca a régióban, habár január és február során mindössze néhány kisebb irodapiaci ügylet zárult le, a befektetői aktivitás és érdeklődés komoly maradt.

Magyarországon még mindig a kiskereskedelmi piac fejlődik jobban befektetői szemmel, annak ellenére, hogy Magyarországot is komolyan érintette a pénzügyi válság. A magyar ingatlanbefektetési piacot egyértelműen a helyi eladók és befektetők mozgatják.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE közép-kelet-európai elemzője. „A kiskereskedelmi ingatlanok állnak az érdeklődés középpontjában, míg az irodapiacon eddig nem kötöttek üzletet. A lecsökkent tranzakciós méretek, a szélesebb földrajzi lefedettség (Budapesten kívüli piac erősödése) helyzetbe hozzák azon befektetőket, akik helyismerettel rendelkeznek Magyarországon.”

Jos Tromp, a CBRE közép- és kelet-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője szerint „2011 során további emelkedést jósolunk Közép- és Kelet-Európa befektetési piacán, bár a régióban a minőségi ingatlanok elérhetősége továbbra is az aktivitás kulcsa. A CA Immo Europolis-vásárlása mellett további vállalati felvásárlások emelhetik a befektetési forgalmat.”
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.