BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pillanatok alatt feltörhető az iPhone és a BlackBerry

A CanSecWest biztonsági konferencia keretében rendezték meg a Pwn2Own hackerversenyt, amelyen a legnépszerűbb böngészőket és okostelefon-platformokat kell feltörni. A HWSW tudósítása szerint mind az iPhone, mind a BlackBerry gyorsan áldozatul esett a szoftver mestereknek.

Az iPhone 4-et nem meglepő módon Charlie Miller, ismert Mac-biztonsági szakértő törte meg elsőként, és tette zsebre a 15 ezer dolláros fődíjat, valamint a készüléket. Miller 2008 óta minden Pwn2Own versenyt megnyerte, idén Dion Blazakis volt a segítségére - mindketten az amerikai Independent Security Evaluators vállalat dolgozói.

A Pwn2Own szabályai értelmében a versenyzők nem adhatnak felvilágosítást arról, milyen módszert vagy biztonsági rést használtak a töréshez, csupán annyi bizonyos, hogy Miller és Blazakis szerda éjjel is dolgoztak programjukon, amely segítségével távolról tudtak kódot végrehajtani az iPhone 4-en, a böngészőt használva támadási felületként. A jelen levő megfigyelők szerint pár másodperc alatt célt értek, az iPhone 4-en futó Safari böngészőben megnyitották weboldalukat, ahonnan aztán egy veremtúlcsorduláson alapuló résen keresztül jutottak be az operációs rendszerbe – tudósít a HWSW.

A versenyben szereplő BlackBerry 9800 Torch is teljesen megadta magát Willem Pinckaersnek és Vincenzo Iozzónak, akik nem csak kódot tudtak rajta futtatni távolról, hanem a teljes címlistát és a cache-elt képeket is el tudták lopni és még egy fájlt is el tudtak helyezni a készülékben. Ehhez a hackerek a telefonon futó BlackBerry OS 6-ba épített WebKit-alapú böngésző több sebezhetőségét használták ki. A versenyzőknek nem volt egyszerű dolga a BlackBerryvel, mivel az operációs rendszer teljesen zárt és gyakorlatilag semmilyen információ nem érhető el a működésének részleteiről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.