BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több bedőlés, nagyobb kockázat - Ingatlanpiac, most

Az elmúlt hónapban már arról számolt be a sajtó, hogy elkezdődhet a várva várt keresletélénkülés az ingatlan piacon. Érdemes azonban azt is megvizsgálni, hogy mi történt a múltban, a válság hogyan hatott az ingatlanpiac értékesítő szereplőire, hogy rendezte át a piacot.

A Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő az ingatlan adásvétele, bérbeadása területén és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenység alatt működő cégeket vizsgálta. Az elemzés alapján látható, hogy a korábbi 12 százalék közeli cégszám-bővülés néhány év alatt az iparágban 3 százalékra csökkent, és jelentősen megemelkedett a szektor cégeinek bedőlési valószínűsége.

Egész Magyarországon, így az ingatlanügyletek területén is, folyamatosan nő a cégek száma, azonban a növekedés üteme csökken. Az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek növekedésének üteme jelentősen csökkent a válság hatására. 2008-ról 2009-re még közel 12 százalékkal nőtt az iparágban tevékenykedő cégek száma, addig 2010. január 1-jén már csak 5,6 százalékkal több cég működött ezen a területen, mint egy évvel korábban. 2011-re pedig csupán 3 százalékos volt az éves cégszám-növekedés, ami már a magyarországi cégszám-bővülésnél is kevesebb.

Azaz a piac gyakorlatilag azonnal reagált a változásokra, és a korábban sikeriparágnak tekinthető ingatlanügyletek szektor igazodott a változó kereslethez.  Jelenleg közel 43 ezer vállalat van, valamilyen ingatlanértékesítéshez, vagy bérbeadáshoz kapcsolódó főtevékenységgel bejegyezve, ami a magyar cégek 7,6 százaléka.

Az új cégalapítások száma az iparágban szinten a 2008 ősze után bekövetkezett változást erősíti meg, ugyanis 2008-ban még közel 5400 céget alapítottak ingatlanügyletekkel kapcsolatos főtevékenységgel, 2009-ben ez a szám több mint 40 százalékkal volt kevesebb, azaz alig több mint 300 új cég alakult az iparágban. A jelentősen csökkenő cégalapítási szám mellett a válság hatására a felszámolások és végelszámolások száma is a teljes magyar átlag felett nőtt az elmúlt években. 

Keleti József, a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a válság bebizonyította, hogy rövid időn belül is nagy változások következhetnek be a korábban jól működő iparágak esetében is, és az eddig megbízható partnerből kockázatos lehet. Már nem elég csak új üzleti kapcsolat kialakítása esetén alaposan megvizsgálni az adott cég fizetőképességét, hanem folyamatosan nyomon is kell követni azt. 

A szektor kockázatnövekedését az iparági fizetési tapasztalatok is alátámasztják. Míg 2009-ben amennyiben késtek az ingatlanügyletek szereplői számláik kiegyenlítésével, a késés mértéke közel 31 nap volt, addig 2010-re az átlagos késés mértéke már megközelítette a 35 napot. Az ingatlan értékesítéséből és bérbeadásból, ingatlankezelésből és közvetítésből élő cégek ráadásul kisebb arányban egyenlítik ki számláikat időben, mint a magyarországi átlag. Hazánkban az elmúlt évben a számlák 52 százalékát fizették ki a cégek időben, az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek csupán a számlák 47 százalékát teljesítették időben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.