BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

100 milliárdot vonhat ki a kormány a gyógyszerkasszából

Széleskörű palettát érint a gyógyszerkassza átalakításával kapcsolatos ötletelés. Egyelőre nehéz számszerűsíteni, hogy az egyes gyógyszergyártókat hogyan fogja érinteni a kormány átalakítási terve.

Ám ami fontos, hogy a hét második felében megkezdődnek az egyeztetések a szakmai szervezetekkel a gyógyszerek állami támogatásának átalakításáról – idézi a Magyar Nemzetet az Equilor.

A lap értesülései szerint, ami pozitív hír lehet a gyógyszergyártóknak, hogy a Széll Kálmán-tervben eredetileg szereplő 2013-ig végrehajtandó 120 milliárd forintos kivonás helyett lehet, hogy csak 100 milliárddal fogják megkurtítani a kasszát.

Ugyanakkor a részletek még váratnak magukra, így sok okosat nem tudunk mondani az esetleges hatásokról. Az újság által összegzett forgatókönyvek szerint két lehetőség áll a kormány előtt: vagy hatósági árakat vezet be a gyógyszerpiacon, ám ezzel azt kockáztatja, hogy több nemzetközi gyártó és forgalmazó kivonulhat Magyarországról.

Ezért ennél valószínűbb forgatókönyv, hogy a támogatási rendszert alakítják át. Ez esetben bevételnövelő intézkedés lehet, ha a gyártók által fizetett 12 százalékos különadó megemelése (18 százalékra vagy 20 százalékra). A kormány emelhetné az orvoslátogatók után fizetett díjat és az is szóba került, hogy az úgy nevezett támogatásvolumen szerződéseket kötnék újra (ebben határozzák meg, hogy a biztosító mekkora mennyiség után juttat tb-támogatást).

A kiadáscsökkentéshez olyan intézkedéseket vezethetnek be, mint például az eredmény szemléletű támogatási rendszer, vagyis a kívánt hatás érvényesülésétől függne a támogatási szint megtartása. Elképzelhető még nemzetközi referenciaárazás bevezetése és a lejáró szabadalommal rendelkező gyógyszerek esetében pedig, hogy forgalomtól függne, milyen támogatást kaphatnak azok gyártói. Ötletből tehát nincs hiány, részleteket még nem tudunk, de a héten induló tárgyalásokat figyelemmel kísérjük, és számszerűsítjük az egyes gyártókra vonatkozó hatásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.