BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fukusimai rengések felborítják a cégek életét

A Japánban pusztító földrengés és cunami után az emelkedő energiaárak nyomán további ösztönzést jelenthet a gazdasági növekedéshez a szállítási láncok kijavításába történő befektetés.

Joseph Carson, a New York-i Alliance Bernstein globális gazdaságkutató részlegének igazgatója szerint azok a vállalatok, amelyek új módon akarják biztosítani maguknak a nyersanyagok költséghatékony szállítását, bizonyára hozzájárulnak ahhoz, hogy világszerte bővüljön a tőkebefektetés volumene, amely tavaly 5,4 százalékkal bővült.

Ez az Egyesült Államokban is növekedhet, mértéke a becslések szerint meghaladja a 8 százalékot, és így kétszerese a tavalyi ütemnek és több mint háromszorosa a prognosztizált fogyasztói keresletnek.

A menedzserek vélhetően átértékelik szállítási láncaikat, miután a Japánban március 11-én történt földrengés és cunami negatívan hatott ki a vállalatokra, többek között a Microsoftra, és a Fordra. A hongkongi CLSA Asia-Pacific Markets kutatócsoport úgy becsüli, hogy az olyan japán vállalatok, mint a Toshiba, állítják elő valamennyi technológiai termék egyötödét – írja a Bloomberg.

Stan Aronov, a Gartner szállítási lánccal foglalkozó kutató csoportjának igazgatója szerint azok a vállalatok, amelyek korábban a termelésüket alacsony költségű országokba terelték, vélhetően 2015-re ennek 30 százalékát visszahozzák bázisaikra. Maga Obama elnök is márciusban ösztönzőket sürgetett annak értelmében, hogy fokozzák az olaj- és gáztermelést az Egyesült Államokban, csökkentve az amerikai gazdaság függőségét a külföldi üzemanyagtól. A JP Morgan feltételezése szerint a vállalatok megkezdik a készleteik növelését azért, hogy felkészüljenek a jövőbeni sokkokra.

Ugyanakkor Japán esetében megtörténhet, hogy a cégeket arra biztatják, termelésüket külföldre telepítsék, mert a jen erősödése miatt a termékek gyártása kevésbé versenyképes - véli Carson, az amerikai kereskedelmi minisztérium korábbi közgazdásza volt.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.