BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazpromot nem ereszti Putyin

A Gazprom elnök-vezérigazgatójának kiválasztásával kapcsolatos döntést a miniszterelnök és az elnök maga hozza meg - közölte Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes.

"A Gazprom különleges téma, Ezért a döntés a miniszterelnök és az elnök szintjén történik meg" – fejtette ki Zubkov. A bejelentés érdekessége, hogy Szergej Smatko energiaügyi miniszter korábban közölte: a céges szabályok szigorú betartásával hajtják végre Dmitrij Medvegyev utasítását, mely szerint el kell távolítani a vállalatok igazgatótanácsából azokat, akik állami vezetői tisztséget is betöltenek.

Egyébként maga Smatko is a Gazprom, a Transznyeft és a RuszHidro igazgatóságának a tagja, de a jelek szerint az orosz gázmonopólium vezetését továbbra is egy a legfelső kormánykörök által kijelölt személy végzi majd – jelenti az Itar-TASZSZ.

Alekszej Millert a hivatalos magyarázat szerint pont azért nevezte ki Putyin 2001-ben a Gazprom élére, hogy védje az állam érdekeit. Az elmúlt időszakban viszont Moszka szokatlanul keményen kritizálta a Gazpromot, amely szerintük azért nem ért el jobb eredményeket, mert nem működik elég hatékonyan.

Medvegyev korábban arra kérte a miniszterelnök-helyetteseket és a minisztereket, ne nehezteljenek azért, ha a közeljövőben visszahívják őket a vállalatok igazgatótanácsának tagjai közül. Ennek kapcsán saját tapasztalatait említette, hiszen maga is hosszú ideig dolgozott egyszerre kormány tisztviselőként és a Gazprom igazgatótanácsának tagjaként. "A kormány igyekszik, hogy jobb vállalkozó legyen, mint maguk az üzletemberek, de ez sohasem valósul meg" – fogalmazott Medvegyev.

A Gazprom eközben közölte, hogy az idei első negyedben az exportja 30 százalékkal növekedett, ezen belül az európai piacra történő kivitele 12 százalékkal bővült, ahol az árak a javára fordultak.  "Az elmúlt évben Európában az azonnali árak utolérték, sőt meghaladták a Gazprom szerződéses árait" - nyilatkozta Alekszej Miller elnök-vezérigazgató. 

"2010 január-márciusban a Gazprom átlagos szerződéses exportára mintegy 293 dollár volt ezer köbméterenként, és ez az azonnali árakat 50 százalékkal meghaladta, ez év első három hónapjában az átlagos azonnali és a szerződéses árak közötti különbség 8 százalékra csökkent" - tette hozzá. A Gazprom átlagos európai exportára az első negyedévben 346 dollár volt ezer köbméterenként, míg az azonnali árak az első negyedben elérték a 400 dollárt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.