BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomstop - Visszavágtak a német energiacégek

Három, az atomenergia-termelésben résztvevő német cég közölte, hogy beszüntették a német környezetvédelmi alapba történő befizetéseket a kormány döntésének hatására.

Az E.ON, az RWE és a Vattenfall közölte az AFP-vel, hogy ebben a hónapban már nem fizetnek abba az állami környezetvédelmi alapba, amelyet januárban hozott létre Berlin. A cégek eddig azért fizettek, hogy ezzel kompenzálják a német kormány döntését, amellyel több mint egy évtizedig meghosszabbította a 17 atomerőmű működési engedélyét.

A német kormány azonban a japán atomerőmű balesetét követően három hónapra felfüggesztette az erőművek élettartamának meghosszabbításával kapcsolatos döntési folyamatokat és egyben lezárta a hét legidősebb atomerőművet.

Az E.ON, az RWE, a Vattenfall és az EnBW az eredeti tervek szerint 300 millió eurót fizetett volna az alapba 2011-ben, de a Vattenfall szóvivője szerint a számla létrehozásának az erőművek élettartam-hosszabbítása adott alapot, vagyis addig nem fizetnek a cégek, amíg ez a kérdés megnyugtatóan nem rendeződik. (A Spiegel úgy tudja, hogy az eddig nem nyilatkozó EnBW is szünetelteti a kifizetéseket.)

Berlin a bejelentésre reagálva közölte: jelenleg vizsgálják az atommoratórium következményeit és elképzelhető, hogy ennek nyomán módosítják az energiacégekkel kötött megállapodásokat. Az RWE egyébként korábban közölte: pert indít a német állam ellen az erőművei bezárását elrendelő döntés ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.