BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bezárhat a patikák harmada

Bealkonyul a gyógyszertáraknak, ha az egészségbiztosító egységesen 20 százalékkal, jövőre 35 százalékkal kevesebbet fizet a támogatott orvosságokért a gyártóknak.

Mintegy 30 javaslat érkezett hétfő estig a gyártóktól és a szakmai szervezetektől a hatósági áras gyógyszerek kérdésében, ezeket most dolgozzák fel - mondta Nagy Anna kormányszóvivő a Népszabadságnak. A kormány április végén dönt. A szóvivő szerint nyitottak a gyártók javaslataira, csak a sarokszámokat vésték kőbe és azt, hogy a betegek terhei nem nőhetnek.

Az előterjesztők már idén mintegy 27 milliárdos extra bevétellel kalkulálnak, a következő másfél évben pedig 120 milliárd forinttal költenének kevesebbet a gyógyszerek támogatására.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) pontosítást kért a javaslatról, de határozottan elutasít minden hatóságiár-csökkentési kísérletet, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) várja a kormány válaszát saját javaslatára. A Magyosz önként vállalta egy 25 milliárdos válságadó befizetését, ha azt a kormány egészségügyi bérekre fordítja. Ehhez azonban a kormányszóvivő szerint csak a gazdaság stabilizálása teremthet alapot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.