BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusimai válság - Tíz napra bezárkóztak a világ atomszakértői

A Fukusimában történt atomkatasztrófa arra kényszeríti a szabályozó hatóságokat, hogy soha nem látott felülvizsgálatot folytassanak az atomenergiába vetett bizalom helyreállítására.

Ebből a célból Bécsben találkoznak az 1986-os, a csernobili katasztrófát követően megfogalmazott nukleáris biztonságról szóló konvenció aláírói. A szabályozó hatóságok és 72 ország képviselői tíz napon át zárt ajtók mögött tekintik át a nukleáris biztonsági intézkedéseket.

"Komolyan kell venni az emberek millióinak aggodalmait a nukleáris energia biztonságosságát illetően" - hangoztatta Yukiya Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezérigazgatója. "A nukleáris energiába vetett bizalom helyreállítása és megőrzése szempontjából életfontosságú a legszigorúbb nemzetközi biztonsági normák és teljes átláthatóság betartása, jó és rossz időkben egyaránt" - tette hozzá a szakértő a Bloombergnek nyilatkozva.

A fukusimai reaktorok helyzete pedig továbbra is "igen súlyos" - fogalmazott Amano, aki szerint "az abszolút prioritás a válság leküzdése és a reaktorok stabilizálása."  Szerinte Fukusima megmutatta, hogy válság idején gyorsabban kell egymással kapcsolatba hozni a nemzetközi nukleáris szakértőket.

"Fukusima példátlan a nemzetközi nukleáris ipar történetében" - fogalmazott Luis Echavarri, a Nukleáris Energia Ügynökség vezérigazgatója Bécsben. "A kibontakozó válság valószínűleg jobban árt az energiaipar hitelességének, mint az 1986-ban történt csernobili katasztrófa - tette hozzá.

Időközben az atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Company (Tepco)  részvényei rekord alacsony szintre süllyedtek a válsággal kapcsolatos bizonytalanság miatt. A részvények kurzusa Tokióban kedden 18 százalékkal zuhant. A természeti katasztrófa óta a Tepco részvényei több mint 80 százalékot estek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.