BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező hírek érkeznek a tengerentúlról

Pozitív meglepetést okozott az Intel, az IBM és a Yahoo kedden közzétett gyorsjelentéseikben. A három vállalat mind az elemzői várakozásokon felül teljesített.

Az Intel bevételei meghaladták a Wall Street várakozásait a gyengélkedő személyi számítógép értékesítések és a japán földrengés (a vállalat bevételének hozzávetőleg 10 százaléka származik az érintett térségből) ellenére. Az Intel közleménye alapján az árbevétel 12.8 milliárd dollár körül alakulhat (plusz, mínusz 500 millió dollár) szemben a 11.59 milliárd dolláros 2011 első negyedéves piaci várakozásokkal. A nettó eredmény 29 százalékkal 3,2 milliárd dollárra növekedett az elmúlt évhez képest. Az éjszakai elektronikus kereskedésben a számítógépgyártó papírjai 3,5 százalékot emelkedtek.

Az IBM szintén kedvező 2011 első negyedéves gyorsjelentést tett közzé: az árbevétel 24.6 milliárd dollár lett szemben a 24 milliárd dolláros elemzői konszenzussal. A részvényenkénti nyereség 2.41 dollár lett szemben a 2.30 dolláros befektetői várakozásokkal. A japán katasztrófa az IBM-et is érintette, miután bevételének közel 11 százaléka származik a régióból. A részvények 2,2 százalékkal gyengültek a gyorsjelentés után.

Az IT szektorból jövő pozitív hangulathoz tett hozzá a Yahoo is, amely a vártnál jobb számokat közölt bevételi (árbevétel 1,06 milliárd dollár szemben az elemzők által várt 1,05 milliárddal) és profit (az egy részvényre eső profit(EPS) 19 cent szemben a konszenzus szerinti 15 centtel) szinten is az előző évihez képest, így a cég 3,5 százalék is pluszban zárta a napot.

Egyébként 15 százalékkal nőtt a Yahoo felhasználói köre márciusban az egy évvel korábbi szinthez képest: 179,5 millió felhasználóra. Az árbevétel megugrást elsősorban a növekvő reklámbevételeknek köszönheti az Egyesült Államok leglátogatottabb portálját fenntartó cég.

A Yahoo 2009 januárjában szerződtette vezérigazgatónak Carol Bartzot, akitől azt várták, tegye eredményesebbé az internetes piacon fokozatosan pozícióját vesztő vállalatot. Az új vezér első évét gyakorlatilag a vállalati tevékenység átszervezésével töltötte. Megszűntetett népszerűtlen üzletágakat és a vállalat alkalmazotti létszámát 6 százalékkal 13300 főre csökkentette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.