BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenyomja az angol GDP-t a Kate és Vilmos esküvője?

Jövő pénteken, április 29-én fogad örök hűséget egymásnak Vilmos brit herceg és Kate Middleton a Westminster apátságban, az esküvő körüli hűhóból a brit idegenforgalom és kereskedelem több százmillió font pluszbevétellel számol. Egy a napokban megjelent elemzés szerint azonban a ceremónia, és a miatta elrendelt szünnap visszavetheti a negyed évben a gazdaság bővülési ütemét a szigetországban.

Egy negyed százalékponttal visszavetheti a brit gazdaság növekedési ütemét az idei második negyed évben Vilmos herceg és Kate Middleton jövő pénteken megrendezendő esküvője - derül ki egy április elején közzétett előrejelzésből. Az Investec által készített elemzés szerint a királyi esküvő miatt elrendelt munkaszüneti nap érintheti hátrányosan a szigetország gazdaságát – bár korábban éppen ennek ellenkezőjét várták az ünnepi eseménytől. Az Investec elemzői II. Erzsébet királynő 2002-es júniusi Arany Jubileumának hatásait vizsgálva jutottak erre a következtetésre.

A kutatás szerint az akkor is elrendelt munkaszüneti nap az egész érintett negyedév gazdasági teljesítményére rányomta a bélyegét: míg az előtte lévő első negyedévben 0,8 és az utána következő harmadikban 0,7 százalékos volt a GDP bővülés üteme, addig a másodikban ez 0,4 százalékra esett vissza. A havi statisztikákat vizsgálva is látszik, hogy a jubileumi hónapban érezhetően visszaesett a szolgáltatási és ipari szektorok teljesítménye 2002-ben, ezt az is alátámasztja, hogy a beszámolók szerint több nagy üzem is napokra bezárt az ünnepség környékén.

„Úgy véljük, hogy a királyi esküvőnek most hasonló hatása lehet a gazdaságra” – mondta Philip Shaw, a társaság elemezője a Telegraphnak. „Kicsit túlozva gyakorlatilag egy teljes nap kibocsátását elveszítjük” – magyarázta. „Való igaz, hogy az idegenforgalom bevételeit tekintve, valamint a „feel good” hatás által generált többlet fogyasztást nézve a királyi esküvő jót tehet a gazdaságnak, de ha szigorúan a GDP görbére vett hatást nézzük, az nagy valószínűséggel negatív lesz” – tette hozzá.

Erősítheti a munkakiesés hatását, hogy sok dolgozó kihasználhatja az elemés szerint azt, hogy a plusz munkaszüneti nap a húsvéti ünnepek hetére esik, és május első hétfője amúgy is szünnapnak számít az ottani May Day miatt. Így ugyanis csupán három szabadságnap felhasználásával 11 napig pihenhetnek. . Ez az RSM Tenon nevű könyvvizsgáló cég szerint azt is jelentheti, hogy az Egyesült Királyságban április utolsó két hetében „szünetelhet” az üzleti élet. A vállalat szerint minden egyes munkaszüneti nappal átlagosan 6 milliárd fontnyi termeléskiesést könyvelhetnek el a brit vállalkozások. Megjegyezték azonban, hogy ennek egy része a megnövekedett turistaáradatnak és az eseményhez kapcsolódó szuvenír értékesítésekből származó bevételeknek köszönhetően visszajöhet a gazdaságba.

„Az gazdaság természetesen a szünetet követően újra visszapattanhat, de amit egyszer elvesztettünk, azt nehéz visszaszerezni” – mondta Philip Shaw. „Más szavakkal élve: az emberek nem fognak azért sokkal keményebben dolgozni, hogy visszahozzák a szünnappal szerzett lemaradásukat a munkában”- tette hozzá. Éves szinten úgy véli, hogy összesen 0,1 százalékponttal lehet alacsonyabb a GDP-bővülése, mint amilyen az esküvő nélkül lett volna. Ezt a minimális gazdasági hatást azonban a britek valószínűleg elnézik majd a királyi párnak, ha másért nem, akkor az extra szabadnapért cserében. „Én sem panaszkodom természetesen” – mondta Philip Shaw.

Turistaáradatot várnak a jövő héten

A brit turisztikai ágazat és a kereskedelem húzhat legfőképpen üzleti hasznot a királyi esküvőből. A VisitBritain brit turisztikai marketingszervezet becslései szerint a királyi család önmagában évi több mint 500 millió fontos tengerentúli turistáktól származó közvetlen és közvetett forgalmat generál évente a szigetország idegenforgalma számára – az esküvő évében ez a hatás minden bizonnyal jóval erőteljesebb lesz. A kereskedelmi szektorban pedig 630 millió font extra forgalomra számítanak közvetlenül Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjének köszönhetően.

 

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.