BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robbanástól félnek Fukusimában - Nézze meg mennyi sugárzás éri

Várhatóan nitrogént tölt a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába a létesítmény üzemeltetője, a Tepco vállalat, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását.

Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat.

Szakértők nem zárják ki, hogy a művelet kezdetén sugárzó anyagok kerülnek a légkörbe. Ezért ideiglenesen evakuálnak minden dolgozót az egyes, kettes, hármas és négyes reaktorblokkból.

Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukusima 1. atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.

 

A földrengésről és az atomkatasztrófáról mindent egy helyen itt olvashat!

 

A magyar lakosság biztonságban van, a háttérsugárzás nem emelkedett - jelentette ki Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában a fukusimai atomerőműben történtekkel kapcsolatban.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője elmondta: a szervezet honlapján folyamatosan közlik a mérési eredményeket, amelyek azonban semmiféle intézkedést nem indokolnak.

Egy héttel ezelőtt laboratóriumi körülmények között ugyan ki lehetett mutatni rövid felezési idejű jód jelenlétét a levegőben, annak mennyisége azonban rendkívül csekély volt: a rasztási határérték egymilliomod része. Éppen ezért jódtablettát sem szükséges szedni - hangsúlyozta Bakondi György.

A Fukusimából érkező adatokat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség gyűjti, dolgozza fel és adja tovább, amellyel szoros kapcsolatban van a Magyar Országos Atomenergia Hivatal, így az OKF minden információhoz hivatalos forrásból jut - magyarázta a katasztrófavédelmi biztos, megjegyezve: emellett persze minden ország megosztja az atomkatasztrófával kapcsolatos értesüléseit.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.