BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre csökkentek az élelmiszerárak, de korai az öröm

Nyolchavi folyamatos emelkedés után márciusban valamelyest csökkentek a globális élelmiszerárak - közölte csütörtökön az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Mindamellett csak lélegzetvételnyi szünetről van szó, mielőtt az árak ismét emelkedésnek indulnak.

A FAO árindexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban - 229,8 pont volt márciusban a februári 236 pont után. A februári érték volt a legmagasabb a mutató 1990-es bevezetése óta és megdöntötte a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontos előző rekordot.

A márciusi csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy mérséklődött a gabona, a cukor és a növényi olajok ára. A gabonafélék ára 2,6 százalékkal ment vissza februárhoz képest, de még 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az egyelőre még kérdéses, hogy a termelés várható növekedése mennyire lesz képes fedezni a kereslet bővülését, illetve a készletek folyamatos apadását, ezért a FAO változatlanul magas árakra számít a 2011/12-es idényben is.

A növényi olajok, illetve a zsiradékok ára 7 százalékkal csökkent, a cukoré tíz százalékkal esett, már a második egymást követő hónapban. Egyedül a tejtermékeknél folytatódott az áremelkedés, az index 1,9 százalékkal állt magasabban, mint februárban, a húsféléknél gyakorlatilag változatlan volt a mutató.

A FAO elemzőinek véleménye szerint az árak hamarosan ismét növekedésnek indulhatnak. Mindamellett sok múlik az idei betakarítási eredményeken, az olaj árának alakulásán, illetve azon, hogy mennyire normalizálódik a helyzet a most még forrongó országokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.