A FAO árindexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban - 229,8 pont volt márciusban a februári 236 pont után. A februári érték volt a legmagasabb a mutató 1990-es bevezetése óta és megdöntötte a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontos előző rekordot.
A márciusi csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy mérséklődött a gabona, a cukor és a növényi olajok ára. A gabonafélék ára 2,6 százalékkal ment vissza februárhoz képest, de még 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az egyelőre még kérdéses, hogy a termelés várható növekedése mennyire lesz képes fedezni a kereslet bővülését, illetve a készletek folyamatos apadását, ezért a FAO változatlanul magas árakra számít a 2011/12-es idényben is.
A növényi olajok, illetve a zsiradékok ára 7 százalékkal csökkent, a cukoré tíz százalékkal esett, már a második egymást követő hónapban. Egyedül a tejtermékeknél folytatódott az áremelkedés, az index 1,9 százalékkal állt magasabban, mint februárban, a húsféléknél gyakorlatilag változatlan volt a mutató.
A FAO elemzőinek véleménye szerint az árak hamarosan ismét növekedésnek indulhatnak. Mindamellett sok múlik az idei betakarítási eredményeken, az olaj árának alakulásán, illetve azon, hogy mennyire normalizálódik a helyzet a most még forrongó országokban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.