BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A küszöbön topognak a kínai cipők

Körülbelül 1200 kínai cipőgyár arra készül, hogy az olcsó áruk helyett magas minőségű termékeket szállítson az Európai Unióba, miután április elsejétől megszűntek a kínai és vietnami lábbelikre a dömpingvámok – írta a China Daily.

A lépést elsősorban nem a kínaiak, hanem a nagy európai cégek kérték, hiszen az megdrágította a kínai és vietnami üzemekben bérmunkában gyártatott termékeiket – mondja a német iparági kapcsolatokkal rendelkező Berkovics Miklós, a több márkát importáló Garko Cipőkereskedelmi Kft. ügyvezetője hozzáfűzve: egyes cégek termelésük nagyobb részét vitték a Távol-Keletre, így a dömpingvám végül is visszafelé sült el. Amit az Unió nyert a réven, elvesztette a vámon.

Ami a legfelső kategóriát illeti, a nagynevű olasz luxusmárkák eddig sem vitték ki a termelést, és ezek üzletmenetét egyáltalán nem befolyásolják a vámmal kapcsolatos változtatások. Az európai középkategória minőségi szintjét már elérte Kína, de a prémium szegmensben még nem várható a megjelenése.

A cipő- és bőráru-nagykereskedő Hunita Kft. ügyvezető igazgatója, Kapás Szabolcs úgy véli, az alacsony minőségű termékeket – műbőr cipőt – gyártó cégek várhatóan újabb trükkökkel próbálkoznak majd, és ügyelnek arra, hogy cipőnként az alapanyag nagyobb hányada műbőr helyett (gyengébb minőségű) bőr legyen, így kedvezőbb tarifával vámolják el a szállítmányt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.