BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár tartósan is csökkenhet az üzemanyag ára

A legutóbbi 2008-as fordulat után száz forinttal csökkent néhány hónap alatt a benzin literenkénti ára

Olaj. Hiába csökkent jelentősen az elmúlt két hétben a gázolaj ára, s valamelyest a benzinért is kevesebbet kell fizetni, az üzemanyagárak még mindig messze meghaladják a 2008. év végi mélypontot. Akkor a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára 220 forint/liter körül mozgott.
A most tapasztalható áresést – múlt szerdán a benzin újabb 6, a gázolaj 10 forinttal lett olcsóbb – az elemzők az olajár hetek óta tartó zuhanásával, a kereslet megcsappanásával magyarázzák.

A további árcsökkenés lehetőségét vetíti előre Barack Obama bejelentése, miszerint az USA felgyorsítja olajkészletei kiaknázásának ütemét. Az amerikai elnökre ugyanis egyre nagyobb nyomás nehezedik a „csillagászati”, gallononkénti 4 dolláros (kb. 200 forint/liter) benzinár miatt. A hazai üzemanyagárak egyelőre mégsem tükrözik a világpiaci változásokat, sőt a benzin esetében két hete a nemzetközi trendekkel szemben kisebb drágulás volt tapasztalható.

A forint árfolyama ugyanis gyengült a dollárhoz képest, ezért a hazai autósok öröme sem lehetett felhőtlen. Mindenesetre az elmúlt napok történései a 2008 nyarán tapasztalt hirtelen fordulatra emlékeztetnek. Akkor a benzin a nagykereskedelemben 315, a gázolaj csaknem 340 forintba került, de az év végéig a már említett 220 forintos szintre esett vissza, az ok akkor is a piaci folyamatok alakulása volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.