BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duplázódtak a betegterhek - Zsírosbödön az egészségügy?

A magyar ipari húzóágazata a gyógyszeripar, a hazai cégek versenyképessége összemérhető a nemzetközi versenytársakkal – mondta el Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Richter vezérigazgatója a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján.

Bármilyen szomorú, de egyesek azt hiszik, hogy a gyógyszertámogatást a gyártók kapják, holott ez a betegeknek jut. A keretösszeg több mint öt éve változatlan, a tervezett megszorítások 60 százalékkal csökkenti az állami finanszírozást.

Élő videóközvetítés és további megszólalók itt

A támogatott gyógyszerek ára négy éve nem emelkedett, a gyógyszerkasszából egyre jelentősebb részt képviselnek a gyártói befizetések. A gyógyszerár-emelés elkerülhetetlen, ezt mutatja, hogy a közelmúltban meghozott döntések nyomán duplázódtak a betegek terhei. A gyógyszeriparban már 2003 óta alkalmazzák a külön befizetéseket, ez pedig nem tartható, a gyógyszerkassza növekedése nem hárítható át a cégekre. Ha a kutatás-fejlesztési helyzet nem javul, a hazai gyógyszergyártók kiszorulnak a piacról.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, Szolyák Tamás leszögezte: a gazdasági kormányzatok Magyarországon zsírosbödönnek nézik az egészségügyet. A szektor folyamatos forráshiánnyal küzd, ezért sokszor a működésképtelenség benyomását kelti. A kistelepülési intézmények sokszor nem képesek megfelelő ellátást nyújtani, ha ritkább betegséggel találkoznak. A verseny célja: minél több egészség előállítása, ezért az innovációt is támogatni kell.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.