BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfolyatják a hőt adót termálvizet

Kiváló adottságai vannak Magyarországnak a geotermikus energia hasznosítására, de a fogyasztók alulinformáltak, és az állam sem dotálta eddig megfelelően az elterjedését.

Ambiciózus vállalás a kormányzat részéről, hogy alig tíz éven belül megötszöröződhet a geotermális energia és a földhő hasznosításának mértéke, és ennek szakmai oldalról nézve meg is van a fedezete – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Mérnöki Kamara geotermikus szakosztályának elnöke.

Tóth Anikó Nóra kiemelte: Magyarország természeti adottságai rendkívül kedvezők a geotermikus energia hasznosítására, mivel az elvékonyodott földkéreg a Kárpát-medencében a kontinentális átlagnál nagyobb földi hőáramot és geotermikus gradienst eredményez. A földön az átlagos geotermikus gradiens 30 Celsius-fok/km. Magyarországon viszont átlagban kilométerenként 50 Celsius-fokkal nő kilométerenként a föld belseje felé a hőmérséklet.

„A geotermikus energia mezőgazdasági célú felhasználásában jelenleg a világ élmezőnyében vagyunk” – tette hozzá a szakember. Magyarországon jelenleg 193 működő termálkúttal 67 ha területű üvegház és 232 ha fóliasátor fűtése van megoldva. Az állattartásban ötvenkét helyszínen hasznosítják a geotermikus energiát halastavak, baromfikeltetők, istállók temperálására. Negyven településen több mint 9000 lakást fűtenek geotermikus energiával. A legnagyobb (2714 lakás és 185 közületi fogyasztót ellátó), 10 MW hőteljesítményű geotermikus távfűtőrendszer Hódmezővásárhelyen üzemel jó hatásfokkal és gazdaságosan. A vízvisszasajtolás költségei ellenére a távfűtés költsége a gáztüzelésű távfűtéséhez képest 40 százalékkal kisebb.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.