BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még 88 milliót fizet az RTL Klub a VV4 miatt

Összesen 88 millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ 4. szériája januári adásainak szabálysértései miatt - mondta a médiatanács szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Újabb, 88 millió forintos büntetést szabott ki az RTL Klubra a Való Világ 4 miatt a Médiatanács. Kiricsi Karola a tanács szerdai ülésén született döntést ismertette. A médiatanács arról is döntött, hogy a műsor 2011-ben sugárzott adásait két lépcsőben vizsgálja, így a január után sugárzottakról újabb döntés várható.

A testület korábban a Való Világ 4. szériájának novemberi és decemberi adásai miatt már 144 millió forintos bírságot szabott ki az RTL Klubra. A műsorra a szóvivő akkori közlése szerint rengeteg panasz érkezett, 127 darab írásban, és nagyszámú telefonos bejelentést is kaptak. Ennek kapcsán a Médiatanács decemberben határozott arról, hogy attól az időponttól kezdve a valóságshow teljes műsorfolyamát, azaz minden egyes percét hivatalból vizsgálják, és elemzik annak tartalmát.

 Akorábbi döntés indoklása szerint a büntetés összege arányában áll a műsor nézettségével is, hiszen például a tavaly december 20-i műsort a statisztikák szerint 288 ezer 4-14 éves gyermek nézte. A Médiatanács a műsor tartalmával kapcsolatban összességében megállapította, hogy túl sok benne az agresszió, az intrika, az alkohol, a cigaretta és a szexualitás.

A reklámszabályok megsértése miatt további 14 millió forintos bírsággal sújtották a műsort, ez túlnyomórészt a vizsgált időszakban még tiltott, de januártól engedélyezett termékelhelyezésekkel kapcsolatos. Ennek megfelelőem a Médiatanács méltányosságként nem darabonként vizsgálta a szabálysértéseket, hanem műsoronként, és a lehetséges büntetés századrészét szabta ki, így jött össze az említett összeg. Kiricsi Karola megjegyezte, hogy olyan termékek is megjelentek a műsorban, például cigaretta és alkoholos italok, amelyeket az új szabályok szerint sem lehetne reklámozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.