BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozytől "hippokratészi esküt" várnak a netes cégek

A digitális jövőről tárgyaltak a világ vezető hatalmai és az internetpiac legfontosabb szereplői. A többek között a Facebook, az eBay és a Wikipedia menedzsmentjének részvételével zajló konferencián Nicolas Sarkozy az internet szabályozásának fontosságát hangsúlyozta.

A résztvevők szerint Nicolas Sarkozy francia elnök a megnyitó beszédében a web ellenőrzésére irányuló szándékait fedte fel. Elismerve, hogy a kormányoknak még sok tanulnivalójuk van az internetről, a francia elnök szigorú figyelmeztetést intézett a résztvevőkhöz, hangoztatva, hogy "a kormányok a társadalom törvényes őrei" és meglebegtette a globális minimumszabályok meghatározásának lehetőségét. "Ne engedjék, hogy az Önök által kezdett forradalom fenyegesse bárki alapvető jogát a magánélethez és a teljes autonómiához" – fordult az internetes cégek vezetőihez Sarkozy.

A Deutsche Welle szerint a konferencia több vendégét aggodalommal töltötték el Sarkozy megjegyzései, és attól tartanak, hogy a kormány csökkenti az internet szabadságát. Jeff Jarvis, a New York-i Egyetem professzora szerint üdvözlendő, hogy Sarkozy kiemelte: az internet nem az állam tulajdona, de veszélyt jelez, hogy az elnök arra akarja rávenni a G8-akat, hogy szabályozást dolgozzanak ki az internet tekintetében.

Jarvis az ülésen meglepte a résztvevőket azzal, hogy "hippokratészi esküt kért" Sarkozytől az internet vonatkozásában, amelynek első pontja, hogy "ne árts". Eric Schmidt, a Google volt vezérigazgatója az eseményen úgy vélekedett, hogy a tech szektor gyorsabban fejlődik, semmint hogy azt a kormányok követni tudnák, a törvényhozóknak ezért nem kellene szabályozniuk olyan területeket, amelyeket nem ismernek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.