BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átlag 14 százalékot alkudnak le - Családi ház árkörkép

A Duna House az ország keleti és nyugati részén érvényes családi ház árakat vetette össze a házak méretét és minőségét figyelembe véve.

A piac legnagyobb ingatlanközvetítője felhívta a figyelmet arra, hogy a családi házak esetében nehezebb összehasonlító elemzést végezni, mint a lakásoknál, hiszen itt számos plusz tényező is kihathat az árra. Ilyen lehet a a telek mérete vagy beépíthetősége, illetve zöldterületi mutatója. Elemzésük nem tér ki ilyen körülményekre, elsősorban a házak méretét és minőségét figyeli.

Eszerint, ha az átlagos fölötti, de még nem az exkluzív minőségű ingatlanokat nézzük, az idei első negyedévében megvett házak vásárlói más-más igényeket támasztottak leendő otthonaikkal szemben. A keleti oldalon a vásárlók a 80-140 négyzetméter közötti házakat vették, e fölé nem igen merészkedtek. A nyugati oldalon zömében 120 négyzetméter alatt vásároltak, de itt már előfordult a 160 négyzetméter fölötti vétel is. Ha négyzetméter árakat nézünk, úgy a Tiszántúlon 50-150 ezer forint közé esik a legtöbb négyzetméterenkénti ár, a Dunántúlon ez homogén, de a legtöbb vásárló 100-200 ezer forintos áron vett házat. Mindkét országrészben a 15-20 millió forint közötti ingatlanokat vásárolták leginkább, de a nyugati oldalon néhány 30, 40 millió fölötti ház is gazdára talált.
 
A lakhatatlan vagy felújítandó kategória fölötti 100-150 négyzetméteres eladó házak a nyugati oldalon fél év alatt találtak gazdára, keleten kicsit jobb a helyzet, átlagban 5 hónap alatt cseréltek tulajdonost az ingatlanok. Mindkét országrészben átlagosan az volt jellemző, hogy az első irányárhoz képest 10 százalékkal kellett levinni az ingatlanárat, hogy jöjjenek a vevőjelöltek. Ők további 3-4 százalékos alku után kötöttek megállapodást. (Ez az átlag, természetesen akadt olyan kivételes eset, aki végül fél áron, de olyan is, aki jóval drágábban adta el a házát, mint azt elsőre gondolta.)

 Ebben a kategóriában az elmúlt másfél évben szűkült a négyzetméterárak közti különbség. Nyugaton 165 ezerről, keleten 145 ezer forintról indult az olló ami 140-150 ezer forint között záródik mostanra. Azonban ha tovább szűkítjük a kategóriát és visszamegyünk az átlag feletti (még nem exkluzív) kategóriába, akkor ismét nagy a szakadék, a Dunántúlon 180 ezer, a Tiszántúlon csupán 135 ezer forint az idei második negyedéves átlagár.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.