A pozitív A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai összeállították szakmai ajánlásukat a három évnél kisebb gyermekek táplálkozására, amelyet hamarosan hivatalosan is publikálnak. Ez azért fontos, mert az 1-3 éves gyermek nem kis felnőtt, szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós, felnőtt ételekre, ezért neki külön kellene főzni. Ennek ellenére a gyermekek 65 százaléka azt az ételt kapja, amit a család többi tagja is eszik.
Az okokat kutatva az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek fele nem tudja, hogy a kicsiknek ebben a korban még különleges étrendi igényeik vannak. Pedig már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket, ha a korosztály számára forgalmazott bébiételek és gyerekitalok bekerülnének a menübe.
Kiderült az is, hogy az anyukák azért hibáznak, mert nincs meg a megfelelő ismeretük. Bár az édesanyák fele azt gondolja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből, a kicsik kétharmada mégis mindennap kap valamilyen édességet (puding, keksz, csokoládé, Túró Rudi). Pedig egy ennyi idős gyermeknek még egyáltalán nem kéne hozzáadott cukrot tartalmazó ételt ennie.
Az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak. Harminc százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat. Ennek oka az lehet, hogy az anyukák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma. A gyermekek 62 százaléka minden nap, vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. Pedig ezzel óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.