BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évekig tartó védekezésbe szorulhat a Google

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a Microsoft ügye óta nem látott horderejű vizsgálatot indított a Google ellen. A Bloomberg szerint a keresőóriás több évig tartó védekezésre kényszerülhet.

A hatóság valószínűleg megvizsgálja, vajon a Google az internetes keresésben betöltött pozícióját arra használja-e fel, hogy fenyegetésekkel és más eszközökkel kiszorítsa a riválisait a piacról. Emellett az FTC azt is elemzi majd, hogyan viselkedik a Google a számára új piacokon, például a mobiltelefon szektorban. A Bloomberg értesülése szerint a Bizottság már áprilisban felhívta az érintett vállalatok figyelmét arra, hogy készüljenek fel a szükséges adatszolgáltatásra.

A hírügynökség elemzése szerint a keresőóriás több éven át tartó védekezésre kényszerülhet a rendkívül átfogó vizsgálat hatására. És még ha végül felül is kerekedik, a folyamat bizonytalanságot kelt a céggel kapcsolatban, ez pedig lassíthatja fejlődésének tempóját.

A Google-t finoman szólva szoros figyelemmel követik az amerikai hatóságok. Az FTC már korábban vizsgálatot indított a személyiségi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatban. Texas állam az EU-val karöltve felügyeli az ITA szoftvergyártó felvásárlását, ugyanez ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium is eljárást indított. Washington ezen felül az online patikák hirdetéseivel kapcsolatban is vizsgálódik és a Google a felügyeleti szervekhez beadott dokumentumok szerint már félretett 500 millió dollárt a vizsgálatból eredő bírságok megfizetésére.

Az Európai Unió eközben trösztellenes eljárást folytat a cég ellen a Microsoft panasza nyomán. Mind a Microsoft, mind más internetes vállalatok azt állítják, hogy a Google erőfölényével visszaélve korlátozza a keresési szolgáltatását azért, hogy a potenciális riválisokat, például az árösszehasonlító oldalakat kiszorítsa a versenyből.

A számtalan, a Google-t vizsgáló hatóság olyan, mintha "kutyák morognának a cégvezetés lábánál" – fogalmazott Rebecca Arbogast, a Stifel Nicolaus elemzője. Minthogy a cég számtalan szektorban tevékenykedik, ez az állandó figyelem a normális ügymenet részévé válik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.