BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezekben a városokban költenek majd legtöbbet a légiutasok

Csaknem tizedével növekedhet ebben az évben a világ légiutas-forgalma – állapítja meg egy kutatás. A növekedésből – nem meglepő módon – az ázsiai nagyvárosok profitálnak leginkább.

A világ legnagyobb városaiba irányuló légiutas-forgalom 2011-ben várhatóan 9,2 százalékkal, az utasok külföldi költése pedig 14,6 százalékkal nő – derül ki a MasterCard több mint 100 utazási célpontot vizsgáló kutatásából. Az e téren tapasztalható növekedés meghaladja a világ GDP-bővülését, ami a kártyatársaság szerint megerősíti, hogy a XXI. században a városok gazdasági szerepe hatványozottan érvényesül.

A látogatószám tekintetében London van az első helyen, 2011-ben várhatóan 20 millió külföldi érkezik a brit fővárosba. A második helyezett Párizs lett; a francia fővárosba a tanulmány készítői 18,1 millió külföldi látogató érkezését várják erre az évre.

Figyelemre méltó viszont, hogy az első húsz helyen rangsorolt város között nyolc található az ázsiai, csendes-óceániai térségben, így Bangkok a harmadik helyre került, várhatóan 11,5 millió utassal, majd Szingapúr és Hong Kong következik 11,4, és 10,9 millió látogatóval. Észak-Amerikából ugyanakkor csupán egyetlen város van az első 20-ban: New York, ami a tizenkettedik helyet foglalja el a listán, itt 7,6 millió beutazóra számítanak a tanulmány készítői.

Hol várható az érkező utasok számának legnagyobb arányú emelkedése? Ebben a tekintetben Barcelona az első: a spanyolországi városba 24 százalékkal többen igyekeznek 2011-ben, mint tavaly. A második Kuala Lumpur Malajziában, 21,8 százalékos növekedéssel, míg Isztambul az utóbbitól alig elmaradva a harmadik olyan város a világon, ahol utazási boom várható.

New York és Párizs előtt London vezet a látogatók költéseit vizsgáló listán is. A brit fővárosban a külföldiek várhatóan 25,6 milliárd dollárt költenek el, New Yorkban kicsit kevesebbet, 20,3 milliárd dollárt, míg Párizsban csak mintegy feleannyit, mint a brit fővárosban: összesen 14,6 milliárd dollárt. A sorban Bangkok következik, itt a külföldi utasok összesen 14,4 milliárdtól vesznek búcsút, Frankfurtban ennél félmilliárd dollárral kevesebb vándorol kereskedőkhöz és szolgáltatókhoz 2011-ben.

A MasterCard kutatása szerint a külföldiek költésének legnagyobb arányú növekedése Isztambulban várható: ez meghaladhatja a 30 százalékot ebben az évben. Ebben a tekintetben Barcelona a második 28,2 százalékkal, míg Dubaiban 24 százalékkal költenek többet a külföldiek, mint 2010-ben.

Nem megy a business class

A japán természeti katasztrófa, valamint az arab világot felkavaró zavargások miatt jelentősen lassult a légi forgalom növekedése a prémium kategóriában – derül ki a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) hétfőn publikált adatai szerint. Az első, illetve a business osztályon utazók száma 2,9 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz képest, miközben februárban még 7,8 százalék, a tavalyi utolsó negyedévben 9,1 százalék volt a tizenkét havi növekedés.

Az IATA elemzői szerint a rendkívüli események hatását kiszűrve 5 százalék, vagy e feletti lett volna a növekedés, miután több térségben is erőteljesen bővülnek az üzleti célú utazások. A nagyobb gond az IATA szerint az, hogy általában véve is mérsékelt volt a növekedés: a néhány napja publikált adatok szerint a személyforgalom 3,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg februárban még 5,8 százalék volt a tizenkét havi növekedés.

Mindamellett a jól fizető prémium kategóriában már 5-6 százalékos bővülést vár az IATA a második negyedévben a világkereskedelem bővülésével összhangban.

Az IATA elemzői szerint a rendkívüli események hatását kiszűrve 5 százalék, vagy e feletti lett volna a növekedés, miután több térségben is erőteljesen bővülnek az üzleti célú utazások. A nagyobb gond az IATA szerint az, hogy általában véve is mérsékelt volt a növekedés: a néhány napja publikált adatok szerint a személyforgalom 3,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg februárban még 5,8 százalék volt a tizenkét havi növekedés.

Mindamellett a jól fizető prémium kategóriában már 5-6 százalékos bővülést vár az IATA a második negyedévben a világkereskedelem bővülésével összhangban. Légiutas-költések Európában (az adott városban, milliárd dollár)

Forrás: MasterCard

2009 2010 2011* Várható 2011-es bővülés (százalék)

London 21,5 22,8 25,6 12,3

Párizs 12,5 13,1 14,6 11,4

Frankfurt 11,7 12,6 14,0 10,9

Madrid 9,4 10,4 11,8 12,7

Isztambul 5,9 7,8 10,2 30,1

Amszterdam 8,0 8,5 9,9 15,6

Róma 7,3 8,2 8,9 9,4

Barcelona 5,3 5,9 7,5 28,2 -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.