BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felhőbe kerülhet az Office

A Microsoft a felhőalapú számítástechnika (cloud computing) irányába tett eddigi legnagyobb lépésére szánta el magát a héten azzal, hogy lerántotta a leplet a már eddig is komoly profitot termelő irodai szoftvercsomagjának, az Office-nak az online változatáról – írta a Reuters.

Az Office 365 elnevezésű projektet tegnap jelentette be New Yorkban Steve Ballmer vezérigazgató. A cloud computing elnevezés olyan rendszerekre vonatkozó gyűjtőszó, amelyekkel a fejlesztők és a felhasználók az interneten keresztül érhetnek el távoli számítógépközpontokban tárolt programokat és adatokat.

Az informatika tényleges szükséglet szerinti igénybevételén alapuló szolgáltatás nagy üzletet ígér a piaci szereplőknek, amelyek 2013-ban globálisan már legalább 150 milliárd dolláros bevételen osztozhatnak.
A világ legnagyobb szoftvercége ezzel a lépéssel egyfelől új életet lehel két évtizede kifejlesztett irodai alkalmazáscsomagjába, amely magában foglalja az Outlook levelező és az Excel táblázatkezelő programot, az Exchange levelező- és naptárszolgáltatást, a Microsoft SharePoint csoportmunka-megoldást. Ezek felhősített változatához a jövőben minden az internetre csatlakozó készüléken, havidíjas szolgáltatás keretében lehet hozzájutni.

Másfelől a redmondi óriás ezzel akar visszavágni riválisának, a Google Inc.-nek amiatt, hogy utóbbi az üzleti ügyfeleinek kicsi, ámde összességében aggasztó mértékű hányadát már elcsalta tőle az olcsóbb, csak weben elérhető üzleti alkalmazásokkal, amelyek így nem igényelnek sem telepítési időt, sem szerverfelügyeletet.

Tegnaptól az Office 365 negyven országban, köztük Magyarországon is elérhető, 30 napos ingyenes próbaidővel. „Ez nagy lehetőség a hazai vállalkozások számára is, mert nagyon alacsony kezdő beruházással, jól tervezhető havi díj mellett ugyanolyan csoportmunka-szolgáltatásokra tehetnek szert, mint a legnagyobb multinacionális vállalatok” – mondta Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágának vezetője. A hazai piacon a kkv-k számára a Microsoft-partnerek mellett két kiemelt viszonteladó vesz részt az értékesítésben.

A Central Europe On-Demand Zrt. a vállalkozások méretétől függetlenül kínálja a szolgáltatásokat jelenlegi és új ügyfeleinek, a UPC Magyarország Kft. kínálatában pedig az üzleti széles sávú internet-, telefon- és tv-szolgáltatások mellett még ebben az évben megjelenhetnek az Office 365-csomagok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.