BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

96 ezer bankszámla adatait lopta el a sógoroktól az Anonymous

Hackerek intéztek támadást az osztrák rádió- és tévédíjakat beszedő központ, a Gebühren Info Service (GIS) webszervere ellen, és összesen több százezer, az ügyfelekre, banki kapcsolataikra vonatkozó adatot loptak el.

A múlt pénteken végrehajtott támadás során összesen 214 ezer adatot loptak el, köztük 96 ezer, folyószámlákra vonatkozó állományt - közölte a vállalat Bécsben a Financial Times Deutschland jelentése szerint.  A GIS elkezdte az érintett ügyfelek kiértesítését és azt tanácsolja, hogy fokozottan figyeljék a folyószámlákon mutatkozó mozgásokat. A szervezet közlése szerint az Anon-Austria internetes aktivistái, akik az Anonymus nemzetközi hackercsoporthoz tartoznak, elismerték, hogy ők hajtották végre a támadást.

Az interneten közzétett levélben a hackerek azzal fenyegetőznek, hogy nyilvánosságra hozzák a lemásolt adatbankot és ügyfelei adatait, ha a GIS hétfő estig nem ismeri e nyilvánosan a támadás megtörténtét. A hackercsoport ugyanitt azt állítja, hogy a támadás célja nem az ügyfelek megkárosítása volt, mint írják, csak azt akarták megmutatni, hogy a szervezet nem megfelelően kezeli az adatokat. A GIS egyébként elismerte az Anon-Austria által felvetett hibát, miszerint nagy mennyiségű adatot tároltak könnyen hozzáférhető helyen, hosszú ideig.

Kezdetben lebecsültük az adatlopás mértékét. Visszatekintve, az eset drámaibb, mint feltételeztük – fogalmazott a szóvivő. A GIS weboldala tegnap nem volt elérhető és jelenleg egy új szakértői csapat dolgozik a szervezet IT-biztonsági rendszerének javításán.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.