BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágábban jön az importgáz

Júliustól többet fizetünk az orosz importgázért a gáz árára ható tényezők változása miatt. Októbertől újabb drágulás várható.Mindez megnehezíti azon gázüzemű kiserőműveknek a helyzetét is, amelyek áramár-támogatása júliustól megszűnt. Egy részük a HUPX-en igyekszik pénzzé tenni az áramát. Úgy tűnik, közben a kedvezményes árú gáz nagyja az MVM Partner nyakán maradt.

Két-három hét múlva derülhet ki, beválik-e az áramtőzsde az ártámogatási rendszerből (KÁT) július 1-jétől kikerült erőműtársaságok számára. A legfeljebb 50 megawatt kapacitású, a hő mellett villamos energiát is előállító létesítményeknek a szabályozás lehetővé tette, hogy a KÁT megszűnésével áramukat a HUPX-en értékesítsék. A lehetőséggel a 160 érintettből 92 élt, ezek bármilyen másnapi szállítású, legfeljebb óránként változó árú termékre adhatnak ajánlatot. Áramukat azonban kizárólag a hazai villamosenergia-rendszer irányítójának, azaz a Mavirnak adhatják el.

„A fennmaradó közel 70 társaság alapvetően két okból nem lépett be a Mavir által a számukra létrehozott mérlegkörbe (a termelést és kínálatot összehangoló rendszerbe) – tájékoztatta lapunkat Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) elnöke. – Vagy azért, mert egy olyan nagyobb csoport tagja, amelyen belül egy áramkereskedő átveszi tőle a villamos energiát, vagy mert már korábban leszerződött egy piaci áramkereskedővel.” Olyanról viszont nem tud Bercsi Gábor, hogy valamely erőműtársaság a KÁT megszűnése miatt leállt volna, más forrásunk szerint viszont ilyenre is van már példa.

Az azonban Bercsi Gábor szerint is kérdéses, tudnak-e majd a HUPX-en szerencsét próbálók nyereséggel kereskedni az áramtőzsdén. Az első adatok nem túl biztatók. A tőzsdei árak már a KÁT-ból érkezők belépése előtt estek, és tovább gyengülhetnek, ha az új tagok kibővítik a kínálatot. A legjobban fizető, azaz a reggel 6 és este 22 óra közötti HT (high time = csúcsidőszak) időszakban kilowattóránként ma elérhető 18-20 forintos ár alig valamivel több annál, amennyi az új tagok változó költségeit fedezi. Ugyanakkor többen kénytelenek ennél is olcsóbban adni az áramukat, mert ahhoz, hogy teljesíthessék távhőellátási kötelezettségüket, már az ideális reggel 6 órás időpont előtt be kell indítaniuk a termelést.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.