BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismerje meg a mobilos kémkedés Keyser Sözéjét

Valószínűleg nem sok mobiltelefon-tulajdonos hallott a TruPosition nevű cégről, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban és vélhetően Európában is egyre többször veszik igénybe a vállalatok szolgáltatásait a mobilozók helyzetének felderítésére.

Az említett szoftver észrevétlenül tevékenykedik a mobilszolgáltatók közreműködésével – ezért kapta a Wiredtől a Közönséges bűnözők legendásan rejtélyes bűnözőjének nevét. A TruePositionról tudni lehet, hogy az Egyesült Államokban évente 60 millió segélyhívás esetében határozza meg a telefonáló pozícióját. A cég azt sem titkolja, hogy a közel-Keleten és Európában is a kormányok rendelkezésére áll. De hogy pontosan milyen kormányügynökség és hol használják a nyomkövető alkalmazást, nem tudni.

Brian Varano, a vállalat marketing igazgatója viszont szívesen beszél a szoftvernyújtotta lehetőségekről. Ezek egyike az úgy nevezett geokerítés, aminek lényege, hogy a TruePostion virtuális kerítés von bizonyos, biztonsági szempontból érzékeny területek, például olajfinomítók vagy repterek köré. A vállalat nyomon követ minden, a területen megjelenő mobiltelefont és listát vezet azokról, akik legálisan tartózkodnak a helyszínen.

Amint egy nem engedélyezett mobil tulajdonosa belép a védett körzetbe, a program automatikusan riasztja a hatóságokat. A felhasználó helyzetének érzékelése mellett a TruePosition lenyomozhat minden, a gyanúsított által kezdeményezett hívást vagy bármilyen adatforgalmat. A rendszer a mobiltelefóniához használt adótornyokat használja és nem GPS-alapú, vagyis bármilyen fedett helyszínen működhet, nincs szüksége műholdas rálátásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.