BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izgalmas adótervezési eszköz a szit, de…

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (szit) bevezetése szakértők szerint nemzetközi szinten valódi versenyelőnyt biztosít, az ingatlanalapoknál lényegesen kedvezőbb befektetési forma, amely hozzájárulhat az ingatlanpiac átláthatóságának megteremtéséhez, nem tudni azonban, hogy a szigorú feltételek mellett milyen mértékben élénkíti majd a piacot.

Rendkívül izgalmas adótervezési eszköz lehet az új szit (szabályozott ingatlanbefektetési társaság) jövőbeli ingatlanfejlesztések és vásárlások kapcsán. Mivel jövedelemadózás ebben az esetben kizárólag a tagok szintjén történik majd, a társaságiadó- és helyiadó-mentesség mindenképpen lényeges kedvezőbb befektetési forma, mint a jelenleg elérhető ingatlanalapok – fogalmazott Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető partnere.
 
Véleménye szerint a külföldi befektetők számára még további előnyt jelent az a tény, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a külföldre fizetett osztalék után a forrásadót sem kell levonni.
Ez a nyilvános tőkebevonási modell várhatóan könnyebben megteremti majd a projektekhez szükséges, a válság után jelentősen megemelt mértékben (30-40 százalék) megkövetelt önerőt, és bizonyos esetekben hatékonyan tudja majd kiváltani a jelenleg igen korlátozottan rendelkezésre álló banki finanszírozás egy részét is

Mindenképp üdvözlendő a jogszabály elfogadása, a törvény nagymértékben hozzájárulhat az ingatlanpiac szabályozottságának, átlátathatóságának megteremtéséhez, valamint a hitelesség és ezzel együtt a nemzetközi befektetői érdeklődés megerősítéséhez – vélte Czifra Balázs, a DTZ Hungary nemzetközi ingatlantanácsadó ügyvezető igazgatója.

 A szakértő ugyanakkor úgy vélte: mindezzel együtt kérdéses, hogy a jogszabály folytán milyen valós élénkülés jelentkezik a piacon, hiszen a szit-ek feltételrendszere – nyílt részvénytársasági forma előírása, tíz milliárd forint összegű indulótőke, kisrészvényesek aránya és az osztalékfizetés mértéke - sok helyen szigorú és nem feltétlenül esik egybe a jelenleg is preferált projektcég struktúrákkal. Czifra szerint éppen ezért csak a legnagyobb ingatlantársaságok élnek majd a törvény adta adómentességgel.
 
Ugyanakkor, tovább lendítheti a piacot az eredeti törvényjavaslat módosítása, mely szerint nem csak magyarországi vállalatok lehetnek szabályozott ingatlanbefektetési társaságok, illetve külföldi ingatlanbefektetések is kerülhetnek magyarországi székhellyel rendelkező szit-ek tulajdonába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.