BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napokon belül újra megbénulhat az európai légiközlekedés

Izland egyik legrettegettebb vulkánja kitörni készül a magma mozgásának elemzése alapján - állítják a szakértők. A kitörés pedig újra megbéníthatja az európai légiközlekedést.

A Hekla-vulkán igen közel esik az Eyjafjallajökull-vulkánhoz, mely tavaly a világ legnagyobb leállását okozta a légiközlekedésben: több, mint százezer járatot töröltek és nyolcmilliónál is több utas nem jutott el időben az úticéljához.

"A Hekla körüli mozgások igen szokatlanok az utóbbi két-három napban" - mondta Pall Einarsson, az Izlandi Egyetem geofizikusa. Bár ez nem feltétlenül jelent azonnali kitörést, a vulkán "kész kitörni", a hegy ugyanis folyamatosan hízott az utóbbi években, ahogy egyre több magma gyülemlett fel alatta. A középkorban a "Pokol Kapujának" nevezett vulkán az egyik legaktívabb: az utóbbi ezer évben 20 alkalommal tört ki, Az utóbbi 50 évben azonban felélénkült a vulkán, körülbelül tíz évente tört ki, legutóbb 2000 február 26-án.

Legutóbb alig másfél hónapja tört ki Izlandon a Grímsvötn, a kedvező széljárás miatt azonban sokkal kevesebb járatot kellett törölni, mint az Eyjafjoell esetében. Az izlandi vulkánok a geofizikusok szerint az utóbbi időben egyre aktívabbak, így a jövőben rendszeres vulkánkitörésekre lehet számítani a szigeten. Ennek a folyamatnak a legközelebbi állomása valószínűleg a Hekla kitörése lesz - akár már napokon belül. A vulkán ugyanis híres arról, hogy a többieknél jóval rövidebb jelzést ad a kitörés valódi időpontjáról, 1970-ben például csak 25 perccel előzték meg az első rengések a valódi robbanást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.