Mintegy 20 ezer tonnányi nyers nádcukrot importál a Magyar Cukor Zrt., amelyből feldolgozás után 19 ezer tonna tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz – tájékoztatta lapunkat Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke. A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása. Az első szállítmány – 8000 tonna – Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát. A lépés azért is különleges, mert hazánkban körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít.
„A brazil importot egyébként az magyarázza, hogy az országhatáron belül előállított cukorrépa feldolgozása kvótához kötött, a hazai termelők Magyarország cukorfogyasztásának hozzávetőleg a harmadát – 105 ezer tonna – állíthatják elő, így a kvótát betartva valahogy meg kell oldani a helyzetet” – világít rá a kialakult helyzet hátterére az igazgatóság elnöke. Azt a Magyar Cukor Zrt.-nél még nem tudják, a feldolgozott cukor mely kereskedőkhöz kerül, ez a piaci igényektől függ majd. „A cukornád importjával legfeljebb az ellátási lánc tátongó lyukait tudjuk betömni, nagy üzleti lehetőségről nem beszélhetünk, ennek megfelelően nullszaldó körüli eredményt várunk a lépéstől. Szeretnénk jövőre is élni az import lehetőségével, amennyiben ismét megkapjuk az engedélyeket Brüsszeltől” – mondta Bráth Zoltán.
A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.