BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döbbenetes szállodai áresések - hol érdemes foglalni?

A HRS világ szállodai szobaárairól készült negyedéves jelentése, a Hotel Price Radar szerint a 2011-es első negyedévhez képest a legtöbb nagyvárosban nőttek az árak az elmúlt hónapokban. Az egyik legkiugróbb kivétel ez alól Cape Town, ahol a szállodai szobaárak 28 százalékkal estek vissza. Viszonylag mérsékelt, 70 euró alatti áron lehetett szállodai szobához jutni Budapesten és Prágában.

A világszerte 50 ország szállodai árait összehasonlító riportból kiderül, hogy az elmúlt évben a legnagyobb áremelkedés Zürichben és Sydneyben volt. Mindkét városban 20 százalék feletti volt az emelkedés, Zürich átlagárai így elérték a 160 eurót, míg Sydneyben pedig megközelítették a 143 eurót.

A tavalyi azonos időszakhoz képest 2011 második negyedévében a legtöbb európai szálloda szobaára nőtt. Isztambulban, Varsóban és Zürichben kétszámjegyű volt a növekedés.

Habár Moszkvát is áremelkedés jellemezte, 5,63 százalékkal 148,44 euróra emelkedtek itt az árak, Zürich dinamikus növekedésével mégis kiütötte a vezető helyről. Más viszonylag drága európai városok: Amszterdam, Oslo, Párizs, amelyek árai szintén 130 euró felett vannak.

Madridban a kevesebb vendég miatt az árak is estek: 15 százalékkal kevesebbe, 88 euróba kerül most átlagosan egy szoba. Oslo árai is lejtmenetben vannak és kevéssé Athén árai is csökkentek.

Viszonylag mérsékelt, 70 euró alatti áron lehetett szállodai szobához jutni Budapesten és Prágában az elmúlt időszakban. Más népszerű városok, például Isztambul, Lisszabon, Madrid, Varsó, Bécs árai 80 és 100 euró között szóródnak.

Európán kívül meglehetősen tarka képet mutatnak a szállodai szobaárak. 20-ból 13 városban csökkentek az árak, bár legtöbben csak néhány százalékpontot. Legnagyobb visszaesés Cape Town mellett Tokióban és Las Vegasban volt, több mint 15 százalékos. Cape Townban, egy évvel a futball Világbajnokság után 28 százalékkal estek az árak. Tulajdonképpen a 2009-es árszintre álltak vissza a szállodai szobaárak.

Japán árai a márciusi természeti és atomkatasztrófát követően továbbra is alacsonyan vannak, tavalyhoz képest 24 százalékkal kevesebbe, 86,79 euróba került átlagosan egy szoba az időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.