BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észvesztő hotelek

Egy éjszaka igluban, rácsok között, óriáscsizmában: a hotel.info nemzetközi szállásfoglalási portál összegyűjtötte a világ legmeghökkentőbb hoteleit.

Egy másik közvetítő honlap pedig hihetetlen magánszállásokat listázott ki, többek közt skót kastélyt, kenyai „zsiráfos” szállást, sőt, komplett kibérelhető falvakat. A Világgazdaság Online most néhány hazai különlegességet is bemutat mellettük.

A hotel.info, a világszerte több mint 210 ezer szállodára kiterjedő, ingyenes online szállodafoglalási portál összegyűjtötte a világ legkülönlegesebb szállodáit. A listán a világ szinte minden tájáról szerepelnek hotelek, és belőle kiderül, hogy nem feltétlenül a létesítmény csillagainak számától függ az, hogy mennyire extrém az adott szálló. Bár nagy többségben vannak az ötcsillagos hotelek az összeállításban, jócskán található a listán 4, 3, 2 csillagos, sőt csillagozatlan szálloda is. A különleges élmény azonban nem olcsó, alsó hangon 20-35 ezer forintba kerül egy éjszaka a legkedvezőbb árú extrém hotelek alsó kategóriás szobáiban, a határ pedig gyakorlatilag a csillagos ég.

Fázósoknak nem ajánlott

A kanadai Sainte-Catherine-de-la-Jacques városában található az Ice Hotel Canada Kanada szálloda, ahogy azt a neve is jelzi, nagy részben jégből és hóból áll. Összesen 15 000 tonna fehér havat és 500 tonna megfagyott vizet használnak fel évente a felépítésére, az épületet ugyanis újra meg újra fel kell húzni minden télre, hiszen nyáron elolvad, ráadásul mindig finomítanak is a dizájnján. A jéghotel minden évben január 6. és március 25. között üzemel, 36 hűs szoba és tematikus lakosztály közül választhatnak az érdeklődők. Az Ice Hotel belső berendezése, pl. a szobrok, a bár vagy a szobaberendezés ugyancsak hóból és jégből van. Sőt, a szálloda saját kápolnájában évente több tucat pár mondja ki az igent. A következő szezonra már most lehet szobát foglalni, a nyári előfoglalási akcióban egy éjszakát fejenként 159 dollárért (közel 30 ezer forint).

Repülés a földön

A repülést nem mindenki szereti, sok utasban kellemetlen érzés támad már annak a gondolatára is, hogy nem érez szilárd talajt a lába alatt. A Jumbo Stay szállodában a Stockholm melletti Arlanda-ban a repüléstől félő utasok is lazíthatnak: a szálloda, egy valamikori 1976-ban gyártott Boeing 747-212B, ugyanis stabilan áll a földön, és összesen 27 szobát kínál, közöttük egy luxus lakosztályt a pilótafülkében, kilátással együtt. Ez esetben lehet, hogy a különleges élmény egy picit a kényelem rovására is megy, hiszen a szobák nagyságát eléggé korlátozza a gép mérete. A hotelben egy kisebb szobát már 20-25 ezer forintért megkaphatunk, de van több személyes közösségi háló is, ahol egy ágyat már 10-12 ezer forintért is ki lehet venni az éjszakára annak, akit nem zavar, hogy idegenek társaságáben kell aludnia. A pilótafülkében lévő luxuslakosztály már más kategória, annak díja egy éjszakára százezer forint. A vendégek közvetlenül a tartózkodásuk után felemelkedhetnek a levegőbe: a Jumbo-szálloda a Stockholm-Arlanda repülőtér közelében fekszik és (repülő) vendégeit a saját utasszservizével időben elviszi a beszálláshoz.

Szabadlábon börtönben

Rácsok közt aludhat az, a svájci Luzern történelmi városrésze közepén fekvő Jailhotel Löwengraben szállodába látogat, amely egészen különleges környezettel csalogatja a vendégeket. Az 1862-ben épült épület ugyanis egészen 1998-ig még börtönként szolgált. Ott, ahol előtte érdes falak, hideg rácsok és mogorva őrök árasztottak kellemetlen érzést, ma a Jailhotel-ben a „betörők” különböző szobakategóriákból választhatnak, amelyek a kényelmes és modern berendezés ellenére még mindig sugározzák a szabadságvesztés kissé nyomasztó érzését. A börtönigazgató valamikori irodáját lakosztállyá alakították át és a foglyok korábbi könyvtárában is luxus uralkodik. Spártaibb módon, de nem kevésbé kényelmesen éjszakázhatnak a börtönlakók a két-, három- és négyágyas szobákban, amelyeket a valamikori cellablokkok helyiségeiből alakítottak ki. Az edzettek számára, akik közelebbről meg akarják ismerni az eredeti börtönéletet, a cellák "kicsapódott biztosítékkal" a legmegfelelőbbek. A legolcsóbb szobákat már 20 ezer forint körüli összegért ki lehet venni, a tematikus lakosztályok ára, mint például a volt igazgatói irodáé, már 40-50 ezer forint körül mozog egy éjszakára.

Szobakulcs helyett iPhone

Az ötcsillagos Blow Up Hall 50/50 szálloda a lengyelországi Posenben nem csak azért meglepő, mert hiányzik belőle a recepció és hogy nincsenek megszámozva a szállodaszobák. A Blow Up az interaktív események helyszíne. Itt a művészet, luxus és a legmodernebb technológia találkozik. Kulcsok helyett a vendégek egy iPhone-t kapnak, amelynek segítségével megtalálhatják és kinyithatják a szobát. Itt a divatos készülék áll az események középpontjában és „virtuális portásként” szolgál. A 22 egyénileg berendezett szobán, éttermen és báron kívül a szálloda egy nagy műgyűjteménnyel is rendelkezik. Minden bizonnyal nem csak a megrögzött iPhone rajongók számára egy kivételes hely, amelynek azonban meg is kérik az árát. Egy éjszaka itt ugyanis 58 ezer forintnál kezdődik.

Csizmás romantika

Igazi mesebeli kis romantikus hotel az Új-Zéland Tasmán régiójában található Boot Hotel, amely nevének megfelelően csizma alakú. A csupán egyetlen lakosztályból álló többméteres csizma egy elkerített négyhektáros birtok közepén helyezkedik el, mogyorófák tövében, a természet lágy ölén. A szálloda üzemeltetői emellett teljes diszkréciót és nyugalmat ígérnek a vendégeknek, így nem kell attól tartaniuk, hogy a különleges épületet fotózó turisták hada zavarja meg a pihenésüket. A csizmás romantika egy éjszakára 50 ezer forintba kerül egy pár részére.

Hihetetlen magánszállások, kibérelhető falvak

Magyarországról is megtörtént az első foglalás Európa legnagyobb magánszállás-foglaló rendszerén, a Wimdun keresztül, a hamarosan magyar nyelven is elérhető online portál a világ 50 országának 150 városában ajánl mintegy 15 ezer szállás lehetőséget. A Wimdu lényege, hogy az internet segítségével az egész világon összehozza a magán szállásbérlés iránti keresletet és a kínálatot. Magánszállásokban a hoteleknél jóval olcsóbban lehet megszállni, a Wimdu adatai szerint Párizsban egy kétszintes kertes házat például három személy már napi 20 ezer forintért ki tud bérelni, ami a párizsi szállodaárakhoz képest igen jó ár-érték aránynak tűnik. Londonban 12-15 ezer forint körül központi fekvésű franciaágyas szobát kaphatunk. Sydneyben 10 ezer forintért medencés bungalóban vagy 15 ezer forintért luxus apartmanban lakhatunk. Rio de Janeiroban 4 főre 8 ezer forintért pedig nem könnyű másképp lakást találni. Természetesen az itthon kedvelt olaszországi vagy horvátországi szállásokból is akad, Pulában például 8 fős luxusvilla napi 20 ezer forintért bérelhető. A szálláslehetőségek típusa is igen változatos a napi 2 millió forintos 27 szobás, XV. századbeli skót kastélytól az amszterdami mini garzonon át a tengerparti villákig szinte minden elérhető. Kenyában található a világ egyetlen szállása, ahol zsiráfokkal egy asztalnál reggelizhetünk, míg Ausztriában és Németországban komplett falvakat is kibérelhetünk és mintegy 8-10 millió Forintért akár 1200 vendéget is elszállásolhatunk. Ugyanitt, 20 ezer forintért már egy jópofa, elegánsan felújított vasúti kocsiban is alhatunk, amelyet egy pályaudvarról közelíthetünk meg.

Magyar különlegességek Az erőd közepén a fák fölött pihenheti ki magát az, aki a Börzsönyben lévő Ötegtáj Lombfaluba látogat. Az egyedülálló komplexum 8 faházból áll, amelyeket több méter magasan a fák lombkoronájába építettek, és amelyeket összesen 750 méter hosszú fa hídrendszer köt össze. A Lombfaluba elsősorban csoportokat várnak, akiknek jóga tanfolyamokat, és különböző meditációs foglalkozásokat kínálnak.

Tigrisek és oroszlánok üvöltésére, gibbonok rikácsolására ébredhet az, aki a nyíregyházi Hotel Dzsungelben száll meg, az ugyanis a város állatparkjának a területén, természetes tölgyerdő mélyén helyezkedik el. A szoba árában az állatkerti belépő is benne van.

Debrecenben nyílt meg a világ első huszárszállodája, nevét a leghíresebb magyar huszárról, Simonyi óbesterről kapta. A Hotel egyedi berendezései, kiállított tárgyai a huszárvilágot varázsolják elő a régmúltból. A debreceni szálló valamennyi szobájában helyi művészek festette, mulató, vagy szerelmeskedő huszárokat ábrázoló képek vannak, a folyosókat pedig több mint száz, a világ huszárságát bemutató képpel díszítik. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.