BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a szabadalomharc

Egy német bíróság az Apple javára döntött a Samsung ellen folyó perben, és megtiltotta, hogy a koreai gyártó az Európai Unió legtöbb tagállamában forgalmazza tábla PC-jét. Az Apple így jelentősen javíthatja pozícióit, ám nem éri be ennyivel: beperelte a Motorolát is.

A Samsung Galaxy Tab után a Motorola Xoom táblagépe lehet a következő betiltott készülék az Európai Unióban. Az Apple ugyanis a düsseldorfi bíróságon formatervezési mintaoltalmának megsértése miatt az amerikai gyártót is beperelte. Csakúgy, ahogy hónapokkal ezelőtt a Samsungot, amelynek eredményeként lekerülnek az uniós polcokról a Samsung táblagépei.

Utóbbi ügyben az amerikai cég azt állította, hogy koreai vetélytársa „szolgai módon másolja” az iPhone és az iPad készülékeket. Az Apple óriási győzelmet ért el a német bírósági döntéssel, amelynek folyományaként Hollandia kivételével egyelőre megtiltják a Samsung Galaxy Tab 10.1 forgalmazását az Európai Unióban.

A bevételek alapján a világ legnagyobb tech cégének számító Samsung már jelezte, hogy megtámadja a döntést, amelyről beismerte, hogy időlegesen biztosan negatív hatással lesz az üzleti eredményeire. A Reutersnek nyilatkozó szerzői jogi szakértő szerint egyértelmű, hogy az Apple ezt a módszert választotta arra, hogy megakadályozza a rivális tábla PC-k piaci hódítását. A második negyedévben a Samsung mobil generálta a cég bevételeinek 30 százalékát.

A koreai társaság azt állította, hogy az Apple előzetes megkeresés nélkül nyújtotta be ellene a keresetet, és a döntést a meghallgatásuk nélkül hozták meg. Bár a német bíróság rendelkezése csak ideiglenes, a termék árusításának megtiltása komoly károkat okozhat a Samsungnak, mivel ha a cég mégsem vonja ki az európai piacról az érintett táblagépet, akár 65-70 millió forintnak megfelelő büntetést róhatnak ki rá minden egyes eladott táblagép után. Az Apple jogászai egyébként nemrég azt is meg tudták akadályozni peres úton, hogy a Samsung Galaxy Tab 10.1 készüléket a koreai gyártó Ausztráliában piacra dobja.

A Samsung és az Apple közti harc még áprilisban kezdődött azzal, hogy az alma logójú vállalat pert indított a koreai rivális ellen, azt állítva, hogy a Galaxy termékcsalád az iPad és az iPhone másolata. A Samsung válaszul az Egyesült Államokban és máshol is szerzői jogsértésre hivatkozva beperelte az Apple-t. Mire az Apple egy dél-koreai bíróságon is benyújtotta keresetét, ezzel hazai pályára terelve a küzdelmet. Egyelőre csak az európai testület hozott ítéletet az ügyben.

Az Apple az első fél évben 14 millió iPadet értékesített világszerte, elemzők szerint a Samsung az idei év egészében 7,5 millió Galaxy Tabnek talál gazdát. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a Samsung egy új Tab verziót dob piacra, hogy ezzel megkerülje a bírósági döntést az EU-ban. Ugyanakkor az Ovum IT elemzőcég szerint a Galaxy Tab híveinek többsége az Android operációs rendszer mellett teszi le a voksát. Ezért a készülék átmeneti hiánya más, Android-alapú gépekhez terelheti őket, ebből pedig – a Google mellett – minden gyártó (Acer, Asus, Dell, Toshiba, LG, Lenovo, Motorola, HTC) profitálhat, amely rendelkezik ilyen készülékkel.

Az ügy pikantériája, hogy a Samsung az Apple egyik legnagyobb beszállítója. A dél-koreai gyártó ugyanis évente 5 milliárd dollár értékben szállított csipeket az Apple termékeibe, egyebek mellett az iPad 2-be is. Egy tajvani félvezetőgyártó július közepén megkezdte az új generációs, úgynevezett A6-os csipek tesztgyártását az Apple számára – számol be a Reuters. A váltás vélhetően nem megy egyik napról a másikra, hiszen a Samsung a gyártás kezdetétől részt vett a fejlesztésben, így jelentős a szakmai előnye az A6-os csipek gyártása terén.

Az Apple egyébként néhány évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló módszerrel próbálta kikezdeni a Nokia piaci elsőbbségét is. A harcot ugyan a Nokia kezdte, amikor 2009-ben beperelte az Apple-t, mondván: az jogsértően használ a GSM, az UMTS és a WLAN vezeték nélküli technológiákhoz kapcsolható Nokia-szabadalmakat. Az Apple viszontkeresettel válaszolt erre, ezután a finn cég még két újabb eljárást kezdeményezett az okostelefon-piacot rövid időn belül meghódító amerikai versenytárs ellen. A két techóriás végül peren kívüli egyezséggel zárta le az ügyet idén júniusban.

Nyerésben a kisebb gyártók is

A Samsung Galaxy táblagépének piaci ellehetetlenítése nemcsak az Apple számára lehet kedvező, de lehetőséget ad a kisebb konkurensek számára is. A HP egy hónapja debütált webOS-alapú TouchPad készülékével, amellyel a táblagéppiac második szereplőjévé kíván válni. Ennek érdekében a napokban bejelentette, 100 dollárral csökkenti a gépek kiskereskedelmi árát. Így a 16 gigabyte-os TouchPad 399,99 dollárba, a 32 gigás típus pedig 499,99 dollárba kerül. Az elemzők szerint azonban a HP-hez hasonló versenytársaknak fejtörést okoz majd az, hogy az árcsökkentéssel nyereségessé váltsák a táblagépgyártást: az IHS iSupply becslése szerint egy wifivel (vezeték nélküli internetkapcsolat) felszerelt 16 gigás TouchPad gyártói költsége 318, míg az iPad2 3G-é 310 dollár.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.