BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így indult a Sziget - Mi, mivel, mennyi?

A mínusz egyedik nappal és Geszti Péter korábbi együtteseinek a koncertjével (a „Gesztivállal”) hivatalosan is elkezdődött tegnap a 19. Sziget Fesztivál.

 A mai, nulladik nap legnagyobb dobása a hétszeres Grammy-díjas Prince lesz, a többi fesztiválnapon 52 helyszínen napi 200-250 program várja az érdeklődőket. Mint azt Gerendai Károly főszervező lapunknak korábban elmondta: a tavalyi és egyben a 2011-re eredetileg tervezett 2,7 milliárd forint helyett több mint 3,1 milliárd lesz az idei Sziget költségvetésének kiadási oldala.

A világsztár Prince érkezése önmagában több mint 200 millió forinttal emeli a szervezők kiadásait, ehhez jön még a területhasználatért az idén először fizetendő 50 millió, továbbá legalább 100 millió forint értékben kellene értékesíteniük a Sziget–Budapest CityPass fővárosi szolgáltatáscsomagot. E két utóbbi költségelem a Budapest új vezetése és a Sziget szervezői által januárban kötött megállapodás alapja.

A szervezők a teljes költségvetésből összesen másfél milliárd forintnál is többet fordítanak a különböző programokra, több mint félmilliárdba kerül az infrastruktúra és a technika, s az idén jelentősen megnövelték a biztonsági intézkedésekre szánt keretet is, a tavalyi 130 millió forint helyett az idén 160 millió jut erre.


A Hajógyári-sziget 76 hektáros területén 15 nap alatt 6000 ember építette föl a Sziget fesztiválvárost, a terület főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrakban 25 ezer négyzetméter faburkolattal borították a talajt, mindezeken túl a nagyobb igénybevételnek kitett utakon „fémszőnyeget” fektettek le.

Összesen 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 vizesblokk- és kazánkonténer, 215 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. A folyóvizes konténer WC-kből öt centrumot alakítottak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarítószemélyzettel, folyamatos takarítással. Összesen körülbelül 1500-1600 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Továbbfejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és a szervezők által korábban kiépített három kilométernyi állandó közvilágítás mellett csak a fesztivál idejére további több kilométernyi díszkivilágítás segíti az éjszakai tájékozódást.

A lángostól a Michelin-csillagig

Az idei Szigetet gasztronómiai sokszínűség is jellemzi. A már megszokott nemzetközi konyhák mellett öt főtt kukoricás, öt lángosos, öt pizzás, öt kenyérlángosos, három óriáspalacsintás, négy bio-, illetve vegakonyhás és kilenc hotdogos várja az éhezőket. A szomjoltásról 81 pub, 15 boros, négy pálinkaház és megannyi sörlelőhely gondoskodik.

A VIP-szektorban Óbuda legjobb étterme a Pastrami, és Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes főztjét ehetik a vendégek.

A VIP-szektorban Óbuda legjobb étterme a Pastrami, és Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes főztjét ehetik a vendégek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.