BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a negyedik szolgáltató

Újabb szolgáltatót vár a magyarországi mobilpiacra az állam, amely bízik abban, hogy lesz érdeklődés a napokban kiírt tender iránt. A most meghirdetett szabad frekvenciák az új generációs széles sávú mobilhálózatok költséghatékonyabb építését teszik lehetővé.

A magyarországi mobilfrekvencia-tender megjelenésének másnapján az első cég már meg is vásárolta az induláshoz szükséges dokumentumot – hangzott el az árverési eljárást lebonyolító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sajtótájékoztatóján. Aranyosné Börcs Janka főigazgató a bejelentés kapcsán emlékeztetett, hogy Magyarországon tíz éve nem volt érvényes frekvenciapályázat. (A 2008-ban meghirdetett legutóbbi eredménytelenül zárult.) Az elmúlt hónapokban megszülettek azok a jogszabály-módosítások – köztük a fejlesztésösztönző új frekvencia-díjszabási rendelet –, amelyek megnyithatják a kaput egy teljesen új szakmai szereplő előtt.

Az NMHH kétfordulós árverési eljárást hirdetett a 900 MHz-es sávban jelenleg szabad 10,8 MHz-nyi frekvenciablokkra, amelyből az A blokkot megtestesítő 5 MHz-nyire csak az újonnan jövő pályázhat. „Vele kapcsolatban elvárás, hogy szakmai szereplő legyen, komoly tőkeerővel, átlátható tulajdonviszonyokkal, és tényleg akarjon hálózatot építeni” – húzta alá a főigazgató. A kiírás a frekvenciákkal való üzletelést oly módon kívánja kizárni, hogy a nyertes három évig nem adhatja el a megszerzett sávot, egy éven belül el kell kezdenie a hálózat építését, amellyel 2014 végére el kell érnie az öszszes harmincezer lakosúnál nagyobb hazai települést.

Kolláth Gábor, az NMHH infokommunikációs erőforrások divíziójáért felelős főigazgató-helyettes lapunk kérdésére nem zárta ki, hogy az új pályázók között állami cégek is indulhatnak, hiszen a kiírás csak a jelenlegi piaci szereplőket nem engedi be ebbe a körbe. Egy néhány hónapja nyilvánosságot kapott elképzelés szerint az állam a saját vállalatainak a gerinchálózatával teremthetné meg a negyedik szolgáltató hálózatának az alapját, amelyet aztán virtuális (hálózatot nem építő) üzemeltetőknek adna bérbe.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.