BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól keres rajtunk a Gazprom

A Gazprom orosz gázkonszern az idei első félévben 24,6 százalékkal 126,91 milliárd köbméterre növelte a gázexportját. Ebből az Európába irányuló kivitel mennyisége 15,9 százalékkal nőtt és 82,55 milliárd köbmétert ért el.

A társaság közleménye szerint a Nyugat-Európába irányuló gázexport mennyisége 20 százalékkal 60,24 milliárd köbméterre bővült, míg a Közép-Európába szállított gáz mennyisége 6 százalékkal, 22,31 milliárd köbméterre ugrott. Alekszej Miller, a Gazprom vezére közölte: a konszern az idén 155-158 milliárd köbméter gázt akar kiszállítani és az árbevétel ennek megfelelő növekedésére számít. A várakozás szerint az idei évben az európai exportból eredő árbevétel a tavalyi 55 milliárdról 60 milliárd dollárra emelkedik – jelenti a RIA Novosztyi.

Az orosz gázóriás egyébként közölte, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytat több, kulcsfontosságú európai partnerével a hosszú távú szerződésekben meghatározott gázárakról. A Gazprom többek között a Shellel, a GDF Suezzel, az RWE-vel és az E.On-nal is tárgyal a Platts által ismertetett közlés szerint. A bejelentés kényes időpontban érkezett, hiszen az RWE a múlt héten közölte, hogy nem számít a Gazprommal való megegyezésre a 2012-2013-as szezont illetően. A német energiavállalat az E.On-nal együtt választott bíróság elé viszi a gázszerződések ügyét.

Az európai ügyfelek megpróbálják átalakíttatni a Gazprom által alkalmazott gázár formulát, mivel abban alig kap szerepet a pillanatnyi gázár, ez pedig hátrányosan érinti a cégeket. A Gazprom bizonyos esetekben engedett és egyes ügyfeleknél 15 százalékban figyelembe veszi a spot gázárat a 85 százalékban mérvadó, szerződött ár mellett. Ugyanakkor júniusban Miller leszögezte, hogy az orosz vállalat nem változtat általános árindexelési gyakorlatán, hangsúlyozva, hogy a hosszú távú szerződések nagyobb ellátásbiztonságot jelentenek, ezért megbízhatóbbak, mint a spot árakkal kalkulált ajánlatok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.