BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar cégek nagyon érzik a forintárfolyam ingadozásait

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Az árfolyam-ingadozás nemcsak a devizahitelt felvett vállalatok vezetőinek okoz fejfájást, de az export és az import miatt a nyitott magyar gazdaságban gyakorlatilag minden cégnek.

A mostani recessziós hangulatban még abban sem lehet bízni, hogy az a bevétel, amelyre az ügyletet kötötték, valóban határidőre befolyik, sőt, az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem érkezik meg. Maga a pénzügyi rendszer is akadozhat, például a görög csőd bekövetkeztekor akadályba ütközhetnek a pénzügyi transzferek. Görögország ugyanis biztosan csődbe megy, a kérdés csak az, mikor – véli Szabó László.

A volatilitás az elkövetkező egy-két évben kikerülhetetlen, a kérdés az, a vállalatok miként tudnak a maguk számára viszonylagos stabilitást teremteni – állította Reszegi László vállalati pénzügyi tanácsadó, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára. Radó István, az IFUA Horváth & Partners szenior partnere arról beszélt az októberi Tervezés 2012 konferencia előtt, hogy a jelenlegi környezetben a vállalatoknak a lehető legnagyobb likviditási tartalékot kell képezniük, ez most a profittermelésnél is fontosabb. A válságot a specializálódott cégek élik túl, ezért a fő tevékenységre kell koncentrálni, s az azt támogató összes stratégiai intézkedést a lehető leghamarabb meg kell hozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.