BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német ipar fittyet hány a negatív jóslatokra

A globális konjunktúra alakulása miatt érzett növekvő aggodalom ellenére a Német Ipari Szövetség (BDI) erre az évre az export további erőteljes, 11 százalékos növekedésével számol.

A német kivitel már az idei első félévben is rendkívül jól alakult, és a vártnál gyorsabban érte el ismét a pénzügyi válság kezdete előtti szintet - olvasható a BDI külgazdasági jelentésében. Markus Kerber, a BDI főtitkára szerint a német ipar idén 11 százalékos exporttöbblettel számol. A szakember a Welt am Sonntagnak elmondta : tartják a korábbi prognózisukat, az export ugyanis olyan ütemben bővült az első félébben, hogy a 11 százalék akkor is teljesül, ha a második félévben teljesen leáll a szektor.

A német kivitel az idei első félévben 8,7 százalékkal haladta meg a 2008 első felében - a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtti utolsó félévben – feljegyzett eredményt. Különösen gyorsan, 23 százalékkal nőtt ez év első felében a kereskedelem Brazíliával, Oroszországgal, Indiával és Kínával: utóbbi irányba menő német export egyenesen 46,8 százalékkal bővült.

Az ipari ágazat tehát bizakodó, annak ellenére, hogy az OECD már aggódik a német gazdaság egészsége miatt. Az ország gazdasága 0,1 százalékkal bővült a második negyedévben, a szervezet attól tart, hogy a negyedik negyedévben akár mínuszba is csúszhat az ország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.