BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáz stressz: Kijev felszólította a lakosokat, hogy zárjanak be mindent

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök arra szólította fel a lakosságot, hogy erősen csukják be a lakásaik ajtóit és ablakait és figyeljenek oda főzéskor a gáztakarékosság érdekében.

Erre az Oroszországgal érvényben lévő, Ukrajnát "rabszolgaként fogva tartó" gázszerződések miatt van szükség – fejtegette a miniszterelnök. "Felszólítjuk polgárainkat, hogy mindent tegyenek meg az energiatakarékosság érdekében. A gáztűzhelyek gazdaságos felhasználása hazafiasság és a túlélés dolga" - jelentette ki Azarov, a kijevi kormány ülésén, az Oroszországgal 2009-ben kötött gázszállítási szerződésre hivatkozva.

A RIA Novosztyi emlékeztet arra, hogy Kijev és Moszkva között éles vita támadt a gáz ára körül. Ukrajna felül akarja vizsgálni a 10 évre kötött szerződést, amely a gázárát az olajéhoz köti, ez pedig emeli a gáz árát. Azarov szerint a szerződés tisztességtelen és Kijev emiatt évente 6 milliárd dollárral többet fizet a gázért, mint szükséges.

Ukrajna a múlt héten jelezte, hogy idén a szerződéses 40 milliárd köbméterről 27 milliárd köbméterre csökkenti az orosz gáz vásárlását.

A hét elején a vita tovább éleződött, amikor Oroszország megkezdte az Északi-áramlat technikai gázzal való feltöltését. Az akció kapcsán Moszkva hangsúlyozta, hogy a balti államokat elkerülő vezeték segítségével elkerülhetik a tranzitállamoktól való függést és növelhetik az energiabiztonságot. Mint ismeretes, Ukrajna már többször okozott fejfájást Oroszországnak és Kelet-Európának is, hiszen rendszeresen késve fizeti ki a gáz árát, amire válaszul Moszkva rendszerint elzárja a gázcsapot.

Kijev az elmúlt napokban hangsúlyozta, hogy idén nem kell gázháborútól tartani, mivel Ukrajna kifizeti az általa túl magasnak tartott gáz árát. Oroszország kész megvédeni Ukrajnával szemben a gáz árával kapcsolatos álláspontját, akár peres úton is - jelentette ki hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán kollégájával, Kosztyantin Griscsenkóval tartott találkozó után. Lavrov kijelentette: Oroszország a nemzetközi jog előírásainak megfelelően jár el a probléma megoldásában, és hangsúlyozta: Oroszország nem akarja erőszakkal bevonni Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, de szeretné, ha Kijev eldöntené, kíván-e csatlakozni, vagy sem.

A külügyminiszterek találkozója nyilvánvalóan a gáz ára körül hetek óta tartó, egyre hevesebb viszály újabb állomása. Az előző fordulóban, szombaton Janukovics arról beszélt, hogy Ukrajnát a sarokba szorítja és megalázza Oroszország, Dmitrij Medvegyev elnök viszont kijelentette, hogy Moszkva kész peres úton is megvédeni az álláspontját. Az ezt megelőző pengeváltás során Kijev bejelentette a Naftogaz konszern átszervezését, amitől a közlések szerint azt várták, hogy érvényét veszti a Gazprom és a Naftogaz szerződése.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.