BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levegőhöz juthat a szélenergia-ipar

Megfelelő vitaalapnak tartja a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT) a megújuló- és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamos energia kötelező átvételi rendszerről szóló szabályozási koncepciót (METÁR) tartalmazó kormány-előterjesztést.

A társaság szerint a METÁR szabályozása kulcskérdés a magyar megújulóenergia-ipar számára. A rendszer megfelelő kialakítása esetén jelentős beruházások valósulnak majd meg, növekszik a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés, csökken a környezetszennyezés és a zöldgazdaságban új munkahelyek keletkeznek. Ám – figyelmeztet a szervezet –, ha a rendszert rosszul alakítják ki, Magyarország az Európai Unió és a környező országok sereghajtója marad a zöld ipar területén.
 
Az MSZIT támogatja a koncepcióban foglalt fix, 15 évre rögzített átvételi időszak gondolatát. Javasolja ugyanakkor, hogy egészítsék ki azzal: a már megtérült beruházások esetén is maradjon a fix határidő végén túl az átvételi kötelezettség, így biztosítható, hogy a már megtérült beruházások árcsökkentő hatása tovább érvényesüljön a végfogyasztói árakban. Emellett fontos feltételnek tekintik, hogy az átvételi kötelezettség a teljes termelt mennyiségre vonatkozzon.

Alapvetőnek tartják, hogy a már megépült, működő beruházásokra a korábbi szabályozás legyen érvényes. Szerintük fontos feltétel, hogy az egyes technológiáknál minden előny legyen figyelembe véve. A jelenlegi koncepció ugyanis több esetben magyarázat nélkül, szelektíven fogad el bizonyos előnyöket és hátrányokat. A szélenergia esetében a középtávú árcsökkentő hatás, a termelés esetén nulla károsanyag-kibocsátás, a gázárváltozásokat kiegyenlítő hatások a fogyasztók számára jelentenek érzékelhető előnyöket. Ezeket feltétlenül figyelembe kell venni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.